Читај ми!

„Ekspogast“ u Luksemburgu – uz neodoljive zalogaje do novih partnera

U Luksemburgu, evropskoj gastronomskoj prestonici završen je sajam „Ekspogast“, jedan od najvećih te vrste na svetu. Organizatori kažu da ih je omela korona, ali da je najvažnije da tradicija nije prekinuta.

Kombinacija mirisa i ukusa u hali „Ekspo“ toliko je snažna da bi se po toplijem vremenu sigurno osećala i u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj. Ipak, tradicija duga 50 godina okupila je u Luksemburgu goste iz čitavog sveta. Zajednička želja svih prisutnih je da uz neodoljive zalogaje i gutljaje dođu do novih poslovnih partnera, ali i da probaju nešto novo po čemu će pamtiti ovogodišnje okupljanje.

„Svaka država ostavlja svoj trag, ali ne samo to, ovde u Luksemburgu živi polovina koji nisu Luksemburžani, svi donose uticaj. Kroz jelo i piće narod se upozna“, kaže Josip Nerančić, član Gastronomskog društva Luksemburga.

Svetski kup kuvara koji je održan u sklopu 14. „Ekspogasta“, na kome je i Srbija imala svoje predstavnike, je u nekim zemljama toliko popularan da se direktno prenosi na malim ekranima.

U odnosu na fudbal, malobrojni navijači, daju snažnu podršku. Član sudijskog tima je i naša Ljubica Komlenić, Mišlenova koordinatorka za kuvare i žena koja vodi računa o ishrani Novaka Đokovića.

„Mislim da je stariji način razmišljanja da kuvari treba da budu negde iza. Naše bake su bile uvek u prvom planu, trčali smo kući da pojedemo sarmicu što nam je spremila baka, tako isto danas su kuvari u prvom planu, koji su školovani, koji su ovde da pokažu šta je to hrana i zbog čega je ona bitna i zbog čega je važno paziti na tu hranu jer hrana smo u stvari mi, naše zdravlje“, objašnjava Ljubica Komlenić, sudija na Svetskom kupu kuvara.

Gde je takmičenje tu je i euforija i valjda zbog toga sve veći deo poljoprivrednog zemljišta u Luksemburgu zauzimaju vinogradi, a vinogradari se trude da kvantitet pretvore u kvalitet.

„U poslednjih 10 do 15 godina vino je sve značajniji proizvod u Luksemburgu. Krenuli smo odavno, ali ovo danas izgleda veoma ozbiljno. Želimo da učimo i imamo od koga. Mnogi ovde prisutni misle da piju šampanjac, a u stvari to je luksemburški kremon, vrsta penušavog vina koju smo zaštitili i na koju smo ponosni“, istakao je Klod Fransoa, šef pres centra „Ekspogasta“.

Prilika za male proizvođače 

Sajam „Ekspogast“ idealna je prilika za male proizvođače da sarađuju sa velikim kompanijama. Put do mirisne trpeze počinje mnogo pre nego što se namirnice nađu u kuhinji. O svežini i hranljivosti brinu hiljade zaposlenih u najvećem luksemburškom prehrambenom lancu.

„Za nas je ovaj sajam najveći izazov jer pored naših mušterija na 'Ekspogast' dolaze i naši klijenti i saradnici. Hrana iz celog sveta dolazi kod nas, a naše je da je svežu, za manje od 24 sata, dopremimo do kupaca. Za nekoliko dana ćemo početi pripreme za novi sajam koji je za četiri godine“, navodi Georg Ajšen, menadžer „Provansala“

Za luksemburšku kuhinju kažu da je spoj francuske gastronomije i nemačkih porcija. Vode računa o svakom detalju, pa tako na primer meso leži u posebnim slanim sobama i do 10 nedelja pre nego što dospe u ruke kuvara.  

Svetski poznati proizvođač porcelana i sanitarija pre 274 godine, baš u Luksemburgu, započeo je proizvodnju šolja i činija. Danas su gotovo u svim delovima sveta.

„Uvek je lepo biti deo ovakve manifestacije. Sa oduševljenjem smo prihvatili saradnju sa Svetskim kupom kuvara i za sve učesnike pripremili naše proizvode. Hrana je ukusnija kada je na našim tanjirima“, kaže Georg Šmic, Vileroj Boh 

Za četiri godine izlagači će usavršiti svoje proizvode, proizvođači gastronomskih čuda napraviti nova, posetioci otkriti neke nove začine, a hrana će ponovo da nas oduševi, kako samo ona zna i ume.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво