Читај ми!

Gastronomski inspektori: Čarolija srpske kuhinje, fale samo finese

Sedam meseci je osam stranaca, gastronomskih inspektora obilazilo Srbiju. Anonimno su ocenjivali restorane, vinarije, seoska domaćinstva. Utiske su sabrali u vodič "Go Mijo" namenjen uglavnom stranim turistima. Da li je gastronomski turizam šansa koju treba iskoristiti?

Iznenadila su se braća Matović iz Bogutovca kada je na njihovu adresu stiglo pismo pohvale gastronomskih inspektora. Uz pismo i preporuka stranim turistima da obavezno posete njihovu kafanu koja se vodi kao najstarija u Srbiji.

„Baziramo se na tome da hrana maksimalno, koliko može, da ispoštujemo neke lokalne kriterijume i namirnice budu što više iz ovog kraja“, kaže Predrag Matović, vlasnik kafane.

Pažnju ukusima Srbije, ali i sveta pridaje i Krsto, koji je poneo titulu najboljeg poslastičara.

„Mislim da su prepoznali inovativnost, vredan rad, posvećenost detaljima. Jednostavno, kreativnost koja je nepresušna. Iz dana u dan turisti prepoznaju, dolaze, jako im je to egzotično i vole naše ukuse“, navodi poslastičar Krsto Radović.

Od početka ove godine oko milion stranih turista posetilo je Srbiju i ostvarilo oko dva i po miliona noćenja, kao jedan od glavnih razloga navode da u Srbiju dolaze i zbog specifične gastronomske ponude.

„Istraživanja su pokazala da je svaki peti turista istakao gastronomiju kao jedan od razloga dolaska u Srbiju, a ono što je isto važno, da skoro svaki turista među top tri pozitivnih utisaka koji ponese iz Srbije, upravo jedan od njih bude gastronomija“, napominje Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Ukusi Srbije su jedinstveni dok kvalitet hrane poslednjih godina raste – zaključili su strani kulinarski inspektori. Ipak, za ugostitelje imaju preporuku šta mogu bolje.

Mira Šemić, direktorka vodiča „Gou Mijo Srbija“ kaže da treba poraditi na samoj prezentaciji na tanjiru, profesionalnijem odnosu konobara, svih ljudi koji su u kontaktu sa samim gostima.

Prema njenim rečima, „osmeh je krasan“, ali ipak treba znati sa koje strane se nudi, sa koje strane se servira, toči vino...

Kada ugostitelji doteraju i te finese, nema sumnje da će strane turiste oduševiti svadbarski kupus, pršuta i vruće pečenje.

Kada se sve to prelije domaćim vinom i zasladi kolačima, zasigurno je da je gastrononomski turizam šansa koja se ne sme propustiti.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво