Читај ми!

Helbrun palata – ukus i smisao za humor Markusa Sitikusa

Ako vas put nanese u Salcburg, ne propustite da obiđete jednu od najlepših građevina kasne renesanse severno od Alpa, palatu Helbrun, koja već više od četiri veka očarava posetioce, ne samo svojom arhitektonskom lepotom, nego i čarobnim vrtovima sa trik fontanama koje će vas isprskati i osvežiti kada se najmanje nadate.

Bio je to građevinski poduhvat vredan divljenja. Za samo tri godine, od 1612. do 1615. nikla je do tada neviđena oaza lepote, mira i uživanja u bujnoj i izvorima bogatoj okolini Salcburga.

Princ nadbiskup Markus Sitikus, osmislio je letnju rezidenciju u rajskom okruženju u kojoj će primati goste, ali se s njima i našaliti. Projekat je poveren italijanskom arhitektonskom magu, Santinu Solariju, kome je takođe dato da nastavi gradnju salcburške katedrale, u kojoj će kasnije biti kršten i Volfgang Amadeus Mocart.

Okerasti arhitektonski biser kasne renesanse smešten je u manirističkom rajskom vrtu sa fontanama i antičkim skulpturama, koje su za to vreme predstavljale vrhunac napredne tehnologije izgradnje, bez premca.

Zamislite naočitog eruditu, čoveka koji je istovremeno i princ i nadbiskup, sa ogromnom moći i bogatstvom od zlata i soli, i sa vizijom i strašću da stvori mesto dotad neviđeno.

Markus Sitikus fon Hoenems je želeo da svoje goste relaksira i zabavi. Posadio bi ih za trpezu uz svetlost sveća, zvuke muzike i poj egzotičnih ptica, tajnovite livrejisane sluge gostile bi ih raznim gastronomskim đakonijama, a onda, kada su na vrhuncu uživanja u hrani i piću, uključio bi fontane, čiji bi mlazevi vode počeli da prskaju sa sedišta stolica, iznad trpeze i svuda unaokolo, pa bi se gosti našli u čudu, onako mokri i zagrcnuti od smeha.

Tokom šetnje vrtovima, trik fontane vrebaju na sve strane, iz manirističkih pećina, sa skulptura grčkih bogova i mitoloških bića, pa nikad ne znate gde i kad će da vas iznenade.

„Očekujte neočekivano!“, glavni je moto ove atrakcije, namenjene pre svega za razonodu, odmor i obnavljanje unutrašnje energije.

Ono što bi za današnje pojmove bio jednostavan zadatak, za inženjere 17. veka bila je do tada nezamisliva inovacija i dostignuće, kao kada biste na mobilnom telefonu danas mogli da osetite i miris i ukus sa slike koju posmatrate.

Dočarati cvrkut raznoraznih ptica u idiličnoj špilji zahtevalo je 1613. godine komplikovane mehanizme i spoj instrumenata u skrivenoj susednoj prostoriji, koje je uz pomoć malih turbina pokretala voda, proizvodeći zvuk cvrkuta tri različite ptice. Čudo neviđeno!

Ili Neptunova pećina, u kojoj bi kamena glava boga mora kolutala očima plazeći jezik? Ko još ne bi bio prestravljen?

Zamišljen kao palata zadovoljstva, veoma popularna u to vreme, Helbrun je svom vlasniku i njegovim gostima predstavljao utočište i uživanje za sva čula.

U velelepnoj vili čeka vas putovanje kroz vreme u svet Markusa Sitikusa, njegovog života opsednutog putovanjima, egzotičnim pejzažima, ali i muzikom.

Videćete tehnologiju malih čudesa koja i dan danas uveseljavaju mnogobrojne turiste; jednoroge, originalne skulpture lavova i jelena sa ljudskim telom i drugih mitskih bića; italijanskim freskama oslikane salone.

Najveći utisak ostavlja mala oktagonalna muzička soba, savršene akustičnosti, koja je služila za uživanje u muzici.

Parkovi i vila nalaze se južno od Salcburga, a do njih je lako doći kolima ili za dvadesetak minuta autobusom broj 25 iz centra grada. Ulaznica od 13,5 evra podrazumeva i audio vodič kroz trik fontane i palatu.

Romantičan ambijent često mami i mladence, koji se odlučuju da ovde organizuju venčanja. Sobe i saloni se iznajmljuju za različite svečanosti i bankete.

Iako je leti u svom punom zamahu, ništa manje atraktivan ovaj kompleks nije ni zimi, naročito u vreme Adventa, pred Božić. Tada se, najčešće pod bajkovitim belim pahuljama, ovde održava tradicionalni Božićni market. Vazduh tad ispunjava neodoljivi miris cimeta, anisa, vanile, kuvanog vina i medenjaka, a letnjikovac Markusa Sitikusa dobija neki novi praznični sjaj.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво