Читај ми!

Pogled sa tvrđave i blizina manastira dovoljan razlog da posetite Rajsku Banju kod Zvečana

Do pre nekoliko godina potpuno zapušten, Zdravstveno-rekreativni centar Rajska Banja ponovo ima goste. Banja sa izvorima lekovite vode, a srednjovekovni manastiri Banjska i Sokolica, tvrđava Mali Zvečan, i padine Rogozne dodatni su razlog da turisti posete taj deo Kosova i Metohije.

Zdravstveno turistički centar Rajska banja kod Zvečana obuhvata velnes i spa sadržaje - gostima su na raspolaganju otvoreni i zatvoreni bazeni, sauna, parno kupatilo i druge usluge... 

"Ljudi dolaze radi lečenja bolesti lokomotornog sistema, kosti, zglobova i hrskavice, kožnih bolesti, problema sa digestivnim traktom, kao što su lenja creva, opstipacija. Sprovodimo terapije u termalnim bazenima gde je temperatura vode oko 38 i 40 stepeni", kaže dr Miloš Virijević. 

"Imamo goste iz čitavih krajeva naše zemlje, goste iz susednih zemalja, Makedonije, Slovenije, Austrije, Nemačke i drugih zemalja," kaže Stanica Anđelković iz Turističke organizacije Zvečan.

U opštini kažu da ta sredina ima sve uslove za dalji razvoj turizma.

"U planu je da se taj deo privrede razvije, da poljoprivredu dignemo na malo veći nivo. Nadam se da će i to u budućnosti da uspe", kaže Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan.

Obnovom banje, stvorila su se nova radna mesta, čime su meštani dobili materijalnu potporu za svoje porodice.

"Mi smo još uvek mali kompleks, zato što posedujemo mali hotel sa četrnaest smeštajnih jedinica. Nadamo se u toku ove godine da primimo još jedan objekat u sklopu naše banje, gde ćemo imati 28 smeštajnih jedinica", kaže Ivan Filimonović, menadžer hotela Rajska banja.

Iznad same banje nalazi se srednjovekovni manastir Banjska.

"Banjska, evo već preko sedam vekova svedoči naše postojanje na ovim prostorima. Svedoči našu duhovnost, i našu slavnu istoriju svetih Nemanjića", kaže protosinđel Danilo, iguman manastira Banjska.

U okviru manastirskog kompleksa od 2017. godine počela je da radi pivara. Manastirsko pivo koje se tu proizvodi, kažu, izuzetnog je kvaliteta i ukusa.

"Kapacitet je 6.000 litara. Još uvek se učimo da pravimo, to može da bude dosta bolje", kaže monah Gorgije. 

Ostaci tvrđave Zvečan i danas privlače pažnju turista.

"Sa vrha tvrđave su pruža predivan pogled na čitavo Kosovo, a kad je ovako lep i sunčan dan onda se vidi i deo Metohije. Na nama je da ovo mesto čuvamo i baštinimo", kaže Nataša Aksentijvić, v. d. direktora Turističke organizacije Zvečan.

U planu je da se objedini turistička ponuda Kosova i Metohije, kako bi svima koji žele da obiđu srpske srednjovekovne manastire i spomenike bilo jednostavnije da do njih dođu. Svaki dolazak na to područje, najveća je podrška srpskom stanovništvu u pokrajini.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво