Читај ми!

Dobrodošli u Veneciju! Deset evra, molim

Od januara 2023. godine, turisti koji žele da provedu jedan dan u Veneciji, moraće da plate ulaznicu, potvrdile su nadležne gradske vlasti.

Добродошли у Венецију! Десет евра, молим Добродошли у Венецију! Десет евра, молим

Venecija će postati prvi grad na svetu koji će posetiocima naplaćivati ulaz.

Kako bi se zaštitili od velikog broja posetilaca i obeshrabrili jednodnevne izletnike, gradske vlasti su odlučile da turistima od 1. januara naredne godine, naplaćuju ulaznice u iznosu do 10 evra.

Grad se godinama bori sa problema velikog broja posetilaca i turista koji proizvode čitave planine otpada i zakrčuju uske gradske ulice, posebno u jeku turističke sezone.

Ne smo što će morati da plate ulaznicu, već će posetioci morati unapred onlajn da rezervišu termin posete, koja će ih, u zavisnosti od doba godine, koštati od tri do 10 evra. Inspektori će patrolirati gradom i imaće ovlašćenje da od posetilaca zahtevaju dokaz o uplati. On ikoji nisu uplatili potreban iznos preko interneta biće kažnjeni novčanom kaznom do 300 evra.

Novac prikupljen od ulaznica biće utrošen za smanjenje računa za odvoz smeća koje plaćaju Venecijanci, koji su znatno veći nego u susednim italijanskim gradovima.

Stanovnici, njihovi gosti i turisti koji rezervišu noćenje u hotelu biće izuzeti i moći će da preuzmu potvrdu kojom dokazuju da su oslobođeni plaćanja.

I ostali gradovi pogođeni masovnim turizmom pomno će pratiti da li će pionirski poduhvat Venecije uroditi plodom.

Simona Venturini, gradska šefica za turizam, rekla je na konferenciji za novinare da je ta mera „zaista revolucionarna“, ali je upozorila da je potrebno vreme prilagođavanja kako bi sistem funkcionisao savršeno.

„To je proces. Kao prvi grad na svetu koji uvodi ovakvu praksu, znamo da neće baš sve funkcionisati savršeno. Ne mislimo da ćemo tako rešiti sve probleme prekomernog turizma, niti da imamo magično rešenje. Stalno ćemo raditi na usavršavanju sistema“, naglasila je Venturini.

Mikele Cuin, šef gradskog budžeta, napominje da je cilj naknade da se destimuliše veliki broj posetilaca u vreme sezone, kako bi se ostvario bolji protok turizma. „Grad ostaje otvoren. Venecija nije zatvorena“, naglasio je Cuin.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво