Читај ми!

Zašto se o lepoti Bobije i njenim hladnim izvorima priča nadaleko

Planinu Bobiju kod Ljubovije, smeštenu između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice, nazivaju netaknutim draguljem Zapadne Srbije. U vidikovcima i brojnim izvorima hladne vode dugo su uživali samo lokalni meštani i retki ljubitelji prirode, a onda se lepota Bobije pročula nadaleko.

U podnožju Bobije živi tridesetak meštana, a nešto dalje ka njenom vrhu, na nadmorskoj visini od oko 1.200 metara, može se videti tek poneka kuća. Vole, kažu, prirodu, srećni su, čuvaju Bobiju, dočekuju i ispraćaju one koji svrate.

„Dolaze ovde planinari, dolaze za Drinsku regatu. Ovde je čist vazduh, dobra voda", rekao je Radosav Živanović, meštanin Bobije.

Vilijem je iz Holandije. Njegova žena je sa Bobije, pa ovde dolaze svake godine već skoro pedeset godina.

„Prošli put bili smo tri meseca ovde. Meni je ovde lepo, ja uživam ovde", tvrdi Vilijem.

Selimir Janjić je jedini koji je iz grada došao na Bobiju. Od dedine skromne kuće i dvorišta napravio je planinarski dom. Sada je vlasnik Planinarskog doma.

Sve je, kaže, počelo slučajno. Želeo je samo da napravi mesto gde će njegovi prijatelji moći da prenoće. Danas - svraćaju mnogi.

„Ja sam to sve nadograđivao jedno po jedno, pa popravljao, neke stvari korigovao koje nisam dobro zamislio ili nisam dobro uradio. Onda su dolazili i moji prijatelji koji su me usmeravali, odnosno, video sam koje su njihove potrebe, pa sam ja to prilagođavao njima i gostima. Ali, u suštini, sve sam radio za svoju dušu i one bliže moje prijatelje", kaže Selimir.

Na Bobiji je skoro sve nepredvidivo, pa se i vreme brzo promeni. Oni koji su na nešto višoj nadmorskoj visini, uživaju u snegu. Hladno je, čist je vazduh, prelep pogled. Ono po čemu je Bobija najpoznatija, jesu brzi i hladni izvori pijaće vode i brojni vidikovci.

„Možemo da kažemo da je to jedna od najlepših srednjih planina, s obzirom da je njen najviši vrh Tornička Bobija visok 1.172 metra. Ona je najviša planina u Mačvanskom okrugu, inače pripada Podrinjskom okrugu i Azbukovici u opštini Ljubovija", rekao je Jovica Radović iz Planinarskog društva Tornička Bobija.

U blizini su i reka Drina, kanjon Tribuće, Zvorničko jezero, brojna mesta za pecanje ili kampovanje. Možete ovde, kažu, šta god poželite.

Najlepše je leti ili na proleće. A oni koji su ovde stalno, uživaju i kada nema nikoga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво