Читај ми!

Turisti sa reka uskoro prečicom do Viminacijuma

Arheološki park Viminacijum dobio je prava da obavlja posao lučkog operatera na pristanu u Kostolcu. Od ponovnog otvaranja turističke luke, velika očekivanja imaju preduzetnici, zaposleni u Viminacijumu, ali i uprava Grada Požarevca.

Za desetak godina koliko Luka u Kostolcu ne radi, Arheološki park Viminacijum je izgubio veliki broj svojih visokoobrazovanih i visokoplatežnih turista koji Srbiju obilaze rečnim kruzerima. 

Uvereni su da će kao odgovorni lučki operater novog lučkog područja u Kostolcu ponovo biti u prvom planu.

„Nadamo se da ćemo vratiti te ljude nazad. Taj broj turista je išao i do 80.000, 90.000 pre korone. To je značajan prihod za Arheološki park, značajan za samoodrživost čitave naše priče i čitavog projekta“, kaže Nemanja Mrđić, direktor Arheološkog parka Viminacijum.

U međuvremenu, turisti sa reke su do Viminacijuma dolazili nakon što se iskrcaju u Tvrđavi Golubački grad, što je bilo i skupo i naporno. Sada će i Požarevac biti znatno pristupačniji.

„Cilj Turističke organizacije i Grada Požarevca je da te iste turiste privuče u ovaj kontinentalni deo grada, da pokažemo sve naše resurse i atribute od Ergele Ljubičevo, gradskog zdanja, Miloša u Parku, Galerije Milene Pavlović Barili, muzeja i sličnih destinacija“, navodi Vasilije Baldić, direktor TO Požarevac.

Iako još ne znaju šta da očekuju, zbog specifičnosti rečnog turizma, najboljem se nadaju i ugostitelji na obali ove male gradske opštine.

„Ukoliko bude posla, kada počnu kruzeri da pristižu ovde, i da se ti gosti zadržavaju u restoranu, pojačaćemo osoblje. Možda ćemo i baštu proširiti. Svake godine radimo na uređenju restorana“, rekao je Danilo Stevanović, vlasnik restorana „Dunavski dragulj“.

Grad Požarevac je već završio radove na infratrukturi. Rekonstruisan je deo puta do obale, uvedena je struja i voda.

Pristan čeka na aktivaciju već nekoliko godina, samo će ga pomeriti nizvodno za pedesetak metara, čim Agencija za upravljanje lukama obezbedi neophodne dozvole.

U Viminacijumu se nadaju turistima sa Dunava već ove godine, ali sledeća sezona ima mnogo više izgleda da obori sve rekorde.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво