Turisti, ribolovci, sportisti... Zaseoci na Vlasini ponovo oživeli

Tokom čitavog leta Vlasina je puna turista, naročito vikendom. Ima i dosta sportista, ribolovaca i zaljubljenika u prirodu, ali i onih koji se vraćaju u zapuštene domove svojih predaka.

Oživeli su zaseoci na Vlasini tokom leta, u pojedinim kućama koje su godinama zatvorene, sada borave potomci. Ranko Cvetković se iz Kragujevca sa suprugom vratio pre pet godina, renovirao je kuću, zaposlio se u Surdulici. 

„Zbog prirode i zbog zdravlja, čisto da se održi taj mentalitet tog naroda na Vlasini", rekao je Ranko Cvetković sa Vlasine.

Obnavljaju se i grade kuće, popravljaju putevi, vodovodna mreža. I porodica Milošević rekonstruiše krov.

„Približava se polako i penzija, pa zbog zdravlja, a i čisto da se renovira zbog dece i unuka sam dobio, tako da ima ko tu da dolazi", kaže Goran Milošević iz Kragujevca.

„Na Vlasini za majstore, ima posla i previše, turizam cveta, tako da ne možemo ni da postignemo koliko ima sve", dodaje majstor iz Kragujevca, Miloš Radović.

Popunjeni su svi kapaciteti na Vlasini više od dve hiljade ležajeva u privatnom smeštaju.

„Kako je onlajn učenje, sada imamo opet porodične boravke na Vlasini gde deca odavde mogu da prate nastavu i da zaista uživaju u prirodi. Prema tome, približili smo prirodu čoveku i našim ljudima", izjavila je direktorka TO Surdulica, Biljana Nikolić.

Da primi više gostiju Vlasini nedostaju kamp naselje i kanalizacioni prsten. Urađen je plan detaljne regulacije i eksproprijacija zemljišta.

„Radi se revizija projektno tehničke dokumentacije i pokrenuće se postupak za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju kanalizacionog sistema. Za to su potrebna ogromna sredstva koja prolaze mogućnosti opštine Surdulica", kaže Dragan Micić, pomoćnik predsednika opštine Surdulica.

Nedostaje i hotelski smeštaj, rade samo dva hotela koja primaju stotinak gostiju.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво