Leči reumu, nerve i prelome, radon iz jezera Grlište

Turistička mesta u Srbiji su puna gostiju, doduše bez stranaca. A u ovako vrelim danima pravo osveženje na istoku Srbije mogu da pruže jezera i termomineralni izvori. Na putu od Knjaževca do Zaječara za samo sat vremena vožnje, mogu se obići Grliško i Rgotsko jezero, a za one koji bi da se leče vodom koja obiluje radonom preporuka je Knjaževačka Banjica.

Temperatura vode dostiže i do 28 stepeni Celzijusovih, a očigledni mehurići označavaju prisustvo radona. Domaće stanovništvo oduvek tu leči reumu, nervna oboljenja i stanja posle preloma a gosti osim kupanja, koriste lekovitu vodu sa Banjice i za piće.

Između Knjaževca i Zaječara već tri decenije, na 110 hektara postoji veštačka akumulacija Grlište. Jezero je bogato ribom ali i malim plažama koje ribolovci najbolje poznaju.

Selo Rgotina kod Zaječara, u prošlom veku bilo je poznato kao bogato nalazište kvarcnog peska.

Ovo je nekad bio rudnik kvarcnog peska. U trenutku kad je naišla voda iz zemlje, to se dogodilo takvom silinom i brzinom, da su samo neke od mašina uspeli da spasu, neke su ostale na dnu.

Rgotsko jezero prostire se na trideset hektara, najveća dubina je 40 metara, a temperatura vode ide i do 27 stepeni Celzijusa. Zbog prirodnog filtera, kvarcnog peska na dnu, ovo jezero se svrstalo među najčistija i najtoplija jezera u Evropi.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво