Prve vinograde u Smederevu zasadio rimski car, grad Brankovića u suton sija punim sjajem

U seoskom turizmu u maju je povećan broj gostiju za 40 odsto, a broj noćenja za čak 150 odsto. A Smederevo je grad sa bogatom istorijom, dobrim vinom i prepoznatljivim kulturnim manifestacijama. Broj turista se svake godine povećava, a samo tvrđavu godišnje poseti oko 100.000 ljudi.

Svakako najupečatljiviji i najposećeniji lokalitet u Smederevu jeste tvrđava iz 15. veka. Sa njenih kula posetioci mogu da sagledaju monumentalnost najveće ravničarske tvrđave u Evropi ali i da prošetaju jedinim sačuvanim srpskim srednjevekovnim dvorom.

Zahvaljujući tvrđavi, ali i drugim znametnitostima, Smederevo je postalo sastavni deo ture "7 dana Balkana", za azijske turiste, kojih je svake godine sve više.

"To nam je jako bitan potez bio, zato što kao što mi imamo za Rim četiri dana, Prag četiri dana, Balkan je za njih isti pojam, tako da oni kad obilaze npr. Crnu Goru, Trebinje, Dubrovnik u Hrvatskoj, Sarajevo, Mostar, Beograd naravno u Srbiji, pa pre nego što krenu ili ka Viminacijumu, ili ka Topoli, zavisi od puta, mi smo svakako na putu", kaže Goran Jovšić, v.d direktora JP "Smederevska tvrđava".

Priliku da pogledaju prostorije u kojima su Aleksandar Obrenović i Draga Mašin provodili najlepše dane, posetioci imaju i ako obiđu letnjikovac dinastije Obrenović, poznatiju kao Vilu "Zlatni breg".

Smeštena je na najlepšem delu grada Smedereva, u naselju Plavinac, koji je okrenut prema Dunavu i banatskoj ravnici. Ovo zdanje je bilo i jedno od omiljenih odmarališta Josipa Broza Tita.

"Svi vladari dinastije Obrenović su voleli da dolaze u smederevsku vilu i za sve njih je ona bila veoma dragocena, pa i naši posetioci osete taj duh Srbije druge polovine 19. veka", ukazuje Snežana Cvetković, magistar istorije umetnosti.

Tradicija duga 1.700 godina

Smederevsko vinogorje ima tradiciju dugu 1.700 godina. U  trećem veku nove ere, rimski car, Gaj Aurelije Prob zasadio je prve vinograde u ovom delu Srbije. Blizina Dunava i njegova refleksija, ali i sastav zemljišta, čine da smederevska vina imaju jedinstven i prepoznatljiv ukus.

"Sorte koje negujemo u vinogradima, jesu Sovinjon blan, Merlo, i naravno autotohne sorte, Smederevka i Tamjanika. U poslednjoj berbi, 2019., napravili smo izuzetnu kupažu, te dve sorte su potpuno različite karakterno, međutim u spoju su jako kompatibilne. Tako da smo dobili vino koje je izuzetne svežine i blage aromatike", priča Dragana Ristić iz vinarije "Jeremić".

Smeštajni kapaciteti se svake godine proširuju. Do pre tri godine, u gradu je bilo 250 kreveta, sada ih ima blizu 700.

"Što se tiče domaćih gostiju, to je sad nekih od kada smo otvorili ponovo, zadnje dve do tri nedelje počelo aktivnije, i zaživelo je lepo, tako da se nadamo da će biti još lepše, s obzirom da smo blizu Beograda i auto-puta", ispričao je Stefan Spasov iz Vile "Jugovo".

Smederevo je ovekovečeno u brojnim pričama i pesmama. Mnoge od njih žive kroz kulturne manifestacije koje se održavaju tokom čitave godine, a najlepše su one uz suton, kada grad Brankovića zasija punim sjajem.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво