Na putu za Kopaonik obavezno posetite najviši vodopad u Srbiji

Kopaonik ima dva turistička centra: Razvijeniji na vrhu, koji pretenduje elitnom turizmu, i drugi nešto niže u Brzeću, oazi zdravlja i mira na 1.100 metara nadmorske visine. Ukoliko se odlučite da ovog leta krenete put Brzeća iz pravca Kruševca, preporuka je da poranite, zbog usputnih lepota i sadržaja kojima je teško odoleti.

Iako letujete na planini, savet je da uz jaknu, pri ruci imate kupaći kostim ili pribor za pecanje jer ćete na 25. kilometru od Kruševca naići na njegovo more, Ćelijsko jezero. Ako više volite bazen, najbolji je u Brusu, usputnoj varoši sa uređenim šetalištem uz Rasinu i mnoštvo kafića i restorana.



"Možemo se pohvaliti bogatom kulturno istorijskom baštinom. Radimo po sistemu vaučera i kada tome dodate pripreme sportskih ekipa koje iz godine u godinu biraju Brzeće kao svoju bazu", kaže Dragoljub Marković, direktor Turističke organizacije Brus.

Deo turističkog kolača uzimaju i preduzimljivi meštani sela. Stari bunar je jedna od posećenijih planinskih oaza sa sadržajima za sve generacije.

"Ima i namernika koji dođu i povratnika koji se vrate, koji svrate prvi put. Uglavnom to je ono, zaljubljenici u prirodu i u zdravu hranu", kaže Radovan Bučić, ugostitelj iz Graševaca.

Stena Kljunac je asocijacija i na najpoznatiju drumsku kafanu. Ovde dolaze zbog lokalnih specijaliteta. Lekovite travarice, ajvara sa vrganjem, šerdena i vruće jagnjetine.

"Imaju oni i gde će da jedu i tartar bifteke i ne znam raznorazne paste i tako dalje. Mi se trudimo da to damo naše ovde sve, jer nama je ovde na dohvatu ruke", kaže Dušan Gavrilović, ugostitelj iz Vlajkovaca.

Vazdušna banja 

Baza za smeštaj sa 4.000 ležajeva, je vazdušna banja Brzeće. Pored hotela i vikendica,bu ponudi su i etno domaćinstva.

"Mi moramo da razmišljamo i o nekim drugim zadovoljstvima gostiju. Tako smo investirali i u mini spa-centar, velnes i spa-program. Takođe smo organizovali razne aktivnosti kao što je vožnja biciklom, pešačke ture", Kaže Nenad Dobrodolac, vlasnik apartmana u Brzeću.

"Ovde je daleko relaksiranije, domaćinska atmosfera, ljudi prijemčivi, manji hoteli. Sve je u blizini", kaže Violeta Šotra Jelić, gošća iz Beograda.

A zanimljivih mesta je mnogo. Od Lukovske Banje, svetilišta Metođe, vrhova Kopaonika, staze zdravlja.

"Uz šetnju može da porazgovara sa meštanima koji tu rade, imaju svoje malinjake, neke stvari koje se tek sad posle ove pandemije otkrivaju", kaže Ljuba Cvetković, hotelijer iz Brzeća.

Sedam suza 

Pet kilometara dalje je i rezervat Jelovarnik sa istoimenim vodopadom. Put do njega je uređen i atraktivan, kroz kanjon u dubokoj senci.

Izvorište rečice Jelovarnik zovu sedam suza, jer ističe iz sedam izvora.

"Vodopad Jelovarnik je najviši vodopad u Srbiji. Ima tri kaskade, visine je oko sedamdesetak metara. Nalazi se u prvom stepenu zaštite, to je u principu ono najvrednije što Nacionalni park Kopaonik može turistima da ponudi", kaže Predrag Šumarac iz Nacionalnog prka Kopaonik.

Priču o Brzeću završavamo kod kapije, koja je četvrt veka simbol ulaska u Nacionalni park koji se prostire na blizu 12.000 hektara. Ali to je tema za drugu priču - o letu na Kopaoničkim visinama.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво