Divčibare od turskog bega kupio Miloš Obrenović, turisti na tu planinu dolaze skoro 100 godina

Divčibare, Banja Vrujci, manastiri Lelić i Ćelije, kao i biser prirode Taorska vrela, destinacije su valjevskog kraja koje beleže najveće posete turista. Od ovog leta Divčibare postaju i planinski centar sportsko-rekreativnog turizma, zahvaljujući kompleksu terena novootvorenog hotela "Crni vrh".

Turizam su u Vrujcima, posle Prvog svetskog rata, razvijali seljaci na svojim imanjima sa termomineralnim izvorima. Po narodnom predanju, svoj dvor tu je podigao i Milan Toplica, pobratim Miloša Obilića.

Banja Vrujci se razvila u moderni sportsko-rekreativni spa i velnes centar, za ugodan boravak gostiju. Hotel "Vrujci" je nosilac banjskog turizma a kompleks "Nova banja" je velika razvojna šansa.

"Podno Maljena i Suvobora, Banja Vrujci predstavlja biser zapadne Srbije. Svojim termomineralnim izvorima, kompleksom otvorenih bazena, lekovitim blatom, privlači veliki broj turista. Naročito ove godine očekujemo veliki broj poseta", kaže Bojana Glišić, direktorka Tutističke organizacije Mionica.

Na stotinak kilometara od Beograda su Divčibare, vazdušna banja na nadmorskoj visini od hiljadu metara. Blagotvornu klimu prvi je zapazio knez Miloš Obrenović koji je početkom 19. veka od turskog bega kupio cele Divčibare.

A počeci organizovanog turizma vezuju se za 1926. godinu, kada je 28 uglednih Valjevaca izgradilo naselje sa 20 kućica-brvanara za odmor. Braća Miloš i Jovan Teodosić izgradili su moderan hotel, a polovinom narednog meseca otvoriće kompleks sportskih terena, uključujući i halu sportova.

"Završetkom svih sportskih sadržaja na hotelu Crni vrh imećemo jedan fantastičan planinski resort koji će biti u funkciji sporta, odnosno sportskih ekipa, učesnika kongresa, porodica sa decom i svih drugih ljudi koji vole prirodu i znaju na koji način treba da očuvamo i unapredimo resurse", navodi Filip Đoković, direktor hotela "Crni vrh".

Na obroncim Povlena, u Donjem Taoru, jedan od najlepših spomenika prirode, Taorska vrela.

Tokom proleća i leta hiljade turista pešači po nekoliko kilometara da bi videli ovaj biser prirode, najveću atrakciju zapadne Srbije. O vrelima brine grupa meštana.

"2016. godine smo osnovali ovo Udruženje zaštite prirode Donji Taor sve sa ciljem da zaštitimo taorska vrela i da obnovimo ove naše zapuštene i oronule vodenice", ističe Milan Jovanović, predsednik Udruženja za zaštitu prirode Donji Taor.

Nezaobilazne turističke destinacije su i valjevski manastiri. U kanjonu Gradca su Ćelije, a nedaleko i manastir Lelić u kojem su mošti vladike Nikolaja.  

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво