Dolina vekova - deo srpske i svetske kulturne baštine

Dolina vekova je moderni naziv za prostor između Kraljeva i Starog Rasa gde se nalaze najznačajniji srpski srednjovekovni manastiri, zadužbine kraljeva dinastije Nemanjića. Od Žiče, prve srpske arhiepiskopije, do Sopoćana, gde je sahranjen kralj Uroš Prvi, koji je zasadio Dolinu jorgovana.

Manastiri nisu samo hramovi bili su škole, riznice znanja i bolnice. Dveri se nikada nisu zatvarale za posetioce. Čak ni u vreme najvećih pošasti i epidemija. Kako u prošlosti tako i danas. Trenutno je zbog epidemije vreme posete u Žiči ograničeno - od 6, 30 do 18 časova svakog dana.

Vernici bogosluženja mogu da prate samo u porti manastira Žiče i krunidbene crkve Vaznesenja Hristovog.

"Porta je u potpunosti uređena kao i sam kompleks manastira tako da je posetiocima vrlo lagodno da borave u manastiru. Da obiđu samu crkvu. Da se pomole bogu. Da upale sveće i da prosto provedu vreme u svetinji tražeći mir", kaže Milica Stojanović, kustos manastira Žiča.

U Žiči su rukopoloženi kraljevi, počev od Stefana Prvovenačanog i episkopi a u Studenici igumani kao najpoštovanije manastirske starešine u srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Studenica je kolevka naše istorije. Njene mermerne skulpture su nastale 290 godina pre Mikelanđelove Pijete.

Studeničko Raspeće 296 godina pre Mona Lize. Čak je i sunčani časovnik urezan kraj južnog
portala stariji 200 godina od astronomskog časovnika u Pragu.

"Studenica je jako slojevita. Ovde imate kulturu, istoriju. Imate arheologiju. Istoričari umetnosti mogu da uživaju u Studenici. Ona je i dalje jedan svetionik duhovnosti srpskog naroda", istakao je Marko Šaptović, kustos manastira Studenice.

Svako može da pronađe mir i spokoj u manastiru. Odvažniji i u isposnici Svetog Save na liticama iznad Studenice odakle su se prostirali posedi Nemanjića.

Manastir Gradac je u središtu Doline Jorgovana, posvećen je Jeleni Anžujskoj i kralju Uroš Prvom. Pored Studenice Stefan Nemanja je podigao i Đurđeve Stupove pre 850 godina kombinujući romanički i vizantijski stil.

"Tako da je taj stil nazvan Raški stil, odnosno, Raška škola. I to je ono što je najreprezetativnije i što privlači posetioce iz celog sveta u manastir Đurđevi Stupovi", ispričao je Jeromonah Gavrilo, iguman manastira Đurđevi Stupovi.

Uroš Prvi ne počiva u Dolini jorgovana već u svojoj zadužbini, manastiru Sopoćani.

Hram Svete Trojice podigao je 1265 godine u ukrasio najlepšim freskama toga doba.

Freska Uspenje Presvete Bogorodice smatra se najvećim slikarskim ostvarenjem u Evropi u drugoj polovini 13. veka.

"Umetnici su nama nepoznati, znači nisu sačuvana imena tih umetnika, ali znamo da su bili
vrhunski poznavaoci kako antičke kulture i filozofije tako i pravoslavne teologije", priča Jeromonah Zosim, sabrat manastira Sopoćani.

Manastiri u Dolini vekova su pod zaštitom UNESKA. Deo su naše i svetske kulturne baštine. Nasleđe Svetog Save i Stefana Nemanje traje više od osam vekova.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво