Читај ми!

Nije samo na Islandu – Plavu lagunu imaće i Kanađani

Kanadska kompanija planira da izgradi najveću geotermalnu lagunu na svetu nekoliko kilometara od Kvebeka. Kako je planirano, veštačka laguna trebalo bi da bude kao banjsko selo koje će se prostirati na više od 12 hektara, što je 3.500 kvadratnih metara više od čuvene Plave lagune na Islandu.

Temperatura vode biće oko 39 stepeni Celzijusa tokom cele godine, što je idealna temperatura tokom zimskih dana, jer je zima oštra i hladna na ovim prostorima. Temperature su uglavnom u minusu.

GeoLaguna će se zagrevati „ogromnim termo sistemom za grejanje". Objekat koristi geotermalni, biomasni, fotonaponski i solarni sistem za proizvodnju toplote, koji će se skladišti u termalnom rezervoaru ispod lagune. Sistem može da obezbedi energiju čak i okolnim područjima, ali će u prvoj fazi projekta (uključujući lagunu i okolno selo) lagunu učiniti potpuno energetski nezavisnom.

U okviru lagune predviđena je i gradnja vikend naselja koje će se snabdevati solarnom energijom.

Dizajneri projekta zamišljaju geoLagunu kao ogromnu turističku destinaciju, pa će vikendice moći i da se iznajme.

Laguna koju je napravio čovek neće biti jedina atrakcija za posetioce, jer će se selo nalaziti na manje od sat vremena severno od grada Kvebeka. Glavni grad provincije se može pohvaliti živopisnom kulturnom scenom, finim restoranima i aktivnostima na otvorenom, uključujući golf, skijanje i posmatranje kitova.

Izgradnja geoLagune ima tri faze, od kojih će prva početi u martu 2023. godine. Rok za završetak projekta je oko 18 meseci.

„Kao preduzetnik, odlučio sam da pokušam da budem agent stvaranjem potpuno samoodrživih sela koristeći solarnu, geotermalnu, biomasu i naš termalni rezervoar za patent koji će biti instaliran ispod lagune i čuvati toplu vodu na 70 stepeni Celzijusa", rekao je Luis Masiote, generalni direktor i osnivač geoLagune.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво