Читај ми!

„Ako me vidiš, plači” – skriveno upozorenje, „hidrološka zagonetka” na kamenju iz prošlosti

Intenzivna suša isušuje rečna korita širom Evrope, otkrivajući kamenje nastalo pre nekoliko vekova i buduće generacije upozorava na teška vremena koja su pred nama. Suša otkriva „kamenje gladi“ u reci Elbi koja se istorijski koristila za predviđanje gladi.

Kako se navodi u članku Majamija Heralda, vekovima stare kamene gromade poznate kao „kamenje gladi”, ponovo su se pojavile u nekim rekama Evrope zvog velike suše.

Na obalama reke Elbe koja izvire u Češkoj i teče kroz Nemačku, pojavila se stena sa interesantnim natpisom. Na steni je upozorenje na nemačkom jeziku, „ako me vidiš, zaplači", a napisano je 1616. godine.

Još 2013. godine, tim čeških istraživača, napisao je da se na ovim kamenim gromadama, koje voda oblikuje godinama, nalaze inicijali autora koji su teško uočljivi. Zaključak studije je da osnovni natpisi upozoravaju na posledice suše.

„Ona je donela lošu žetvu, nedostatak hrane, visoke cene i glad za siromašne ljude”, napisali su istraživači.

„Pre 1900. godine na kamenu su obeležene sledeće suše: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892. i 1893. godine.

Ove „hidrološke znamenitosti" su poslednji put isplivale na površinu tokom suše 2018. godine.

Ali suša koju Evropa trenutna doživljava mogla bi biti najgora u poslednjih 500 godina, kaže Andrea Toreti, viši istraživač u Zajedničkom istraživačkom centru Evropske komisije.

Na konferenciji za novinare 9. avgusta, Toreti je istakao da nijedan drugi događaj u proteklih 500 godina nije bio „sličan suši 2018. Ali mislim da je ova godina gora", preneo je Euronjuz.

Sve veći broj istraživanja povezuje češće i intenzivnije suše sa klimatskim promenama. Rastuće globalne temperature izazivaju promene u padavinama i pojačavaju isparavanje.

Kamenje nije jedina skrivena relikvija koja se pojavljuje u evropskim rekama zbog suše. Povlačenje vode usled klimatskih promena u italijanskoj reci Po takođe je otkrilo mnogo arheološkog blaga.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво