Читај ми!

Mormonski cvrčak preti zapadu Amerike u rojevima koji broje milijarde jedinki

Rojevi džinovskih cvrčaka uništavaju useve na zapadu SAD. Ovim insektima prijaju toplije temperature i suše, što su uslovi koji su povezani sa globalnim zagrevanjem.

Мормонски цврчак прети западу Америке у ројевима који броје милијарде јединки Мормонски цврчак прети западу Америке у ројевима који броје милијарде јединки
Poljoprivrednici na zapadu amerike, bore se protiv najezde takozvanih mormonskih cvrčaka - insekata koji mogu narasti skoro osam centimenata u dužinu.

U proteklih nekoliko godina, cvrčci su, pored još nekih drugih insekata, uništili delove useva a zvaničnici troše milione pokušavajući da kontrolišu rojeve.

Možda je delom kriva klimatska kriza. Insekti preferiraju i toplije temperature i suše - uslove koji su povezani sa globalnim zagrevanjem.

Ova najezda može biti jedna od posebno jačih, jer vrsta često putuje u grupama sastavljenih od od miliona ili milijardi pojedinačnih insekata, kažu u Ministarstvu poljoprivrede SAD.

Jedan rančer je za AP rekao da su rojevi bili „zaista biblijskih razmera".

Mormonski cvrčci dobili su to ime nakon što su opustošili useve koje su posadili mormonski doseljenici u Juti u 19. veku.

Dok marširaju širom zemlje, insekti proždiru vegetaciju, oštećujući useve, pa čak i menjajući obrasce erozije, oticanja vode i kruženja hranljivih materija, kažu u nadležnom ministarstvu.

Prošle godine, 10 miliona hektara u Oregonu, koji je posebno teško pogođen ovom vrstom insekata uništili su mormonski cvrčci i skakavci.

Stanovnici pogođenih područja opisuju „puteve klizave ostacima zgnječenih insekata i polja oštećena od proždrljivih stvorenja".

Kao odgovor na opasnost, zvaničnici su počeli da prskaju polja pesticidima. Stručnjaci ministarstva poljoprivrede savetuju da je poželjna opcija da se prskaju samo neki delovi polja kako bi se smanjila populacija baš ovih insekata, a da se drugi zaštite.

Vlasnicima zemljišta će biti nadoknađeni veći deo troškova za pesticide potrošene u ove namene.

Ali neke ekološke organizacije iznele su primedbe na upotrebu pesticida. Prošlog meseca, društvo Kserks, koje se fokusira na očuvanje insekata, i neprofitni Centar za biološku raznovrsnost tužili su jedan sektor Ministarstva zbog programa prskanja.

Zapad Amerike se trenutno nalazi usred decenija duge „megasuše" koja je isušila vodne resurse i dovela u pitanje poljoprivredu i stočarstvo širom regiona.

Očekuje se da će se ovi suvi uslovi generalno pogoršati kako se klimatska kriza produbljuje. Očekuje se i da će suše biti sve češće i intenzivnije kako se planeta zagreva.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво