Читај ми!

Stanovnici Bačkog Monoštora primerom pokazuju prednosti reciklaže

Stanovnici Bačkog Monoštora, kod Sombora, godinama recikliraju limenke, staklenu i PVC ambalažu, automobilske i traktorske gume. Sada su otišli stepenik više pa recikliraju i stari papir, tekstil, elektronski otpad, kroz projekat „Moja zajednica, zelena zajednica“ u okviru programa „Snažno zeleno“, koji finansiraju Evropska unija, Fondacija Fridrih Ebert i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Meštani Bačkog Monoštora su u velikoj meri okrenuti ekologiji. Selo je smešteno u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, pa je cilj da se priroda očuva. Skoro da nema domaćinstva koje ne razvrstava otpad.

„Sad kad smo dobili ove kontejnere, to nam je idealno, da svako može doći, odložiti, ostaviti i ne prlja se i nema niko obavezu posle toga sklanjati“, napominje Anica Periškić iz Bačkog Monoštora.

„Puno znači, zato što smo lagerovali sve po nekim šupama i tavanima, pogotovo elektronski otpad. Sa njim nismo znali gde bi i šta. Ovako sad postoji mogućnost da donesemo tu, pa će negde dalje da krene, da posluži negde dalje na reciklaži“, navodi Snežana Štrangar.

Poslednjih godina su reciklirane različite vrste ambalaže, od čega su obnovljeni škola, vrtić i seoska ambulanta. Najznačajnije je podizati svest o ekologiji kod dece.

„Ovde smo učestvovali u edukativnim radionicama sa najmlađima, uz pomoć škole '22. oktobar', što je izuzetno važno. Od malih nogu, ako ne ponesu iz kuće, da im neko tokom odrastanja pruži informacije i edukuje ih kako sve priroda može da se čuva, na koje načine i koja je dobrobit od svega toga“, naglašava Dalibor Forgić iz Udruženja građana „Bodrog“ u Bačkom Monoštoru.

Kontejneri za reciklažu starog papira, tekstila i elektronskog otpada postavljeni su u dvorištu zgrade Mesne zajednice. Žitelji sela mogu u bilo koje doba da donesu otpad i razvrstaju ga u odgovarajući kontejner. Tekstilni otpad biće dalje razvrstan i jedan deo će biti ponovo upotrebljen kroz radionice.

„Svako ko želi i hoće malo da se potrudi može to da radi i u sopstvenom domu i onda taj sakupljeni materijal da donese na određeno mesto za to, gde će biti sakupljan i dalje distribuiran. Pored kontejnera koji su nabavljeni, važno je napomenuti da smo kroz projekat nabavili i drobilicu za granje“, dodaje Zdenka Mitić iz Udruženja građana „Podunav“.

U projekat reciklaže uključeno je više udruženja iz sela, jer, kako kažu, samo zajedno mogu da utiču na to da žive u zelenoj zajednici.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво