Читај ми!

Sovembar u Kikindi - najvećem urbanom zimovalištu sova na svetu

Brojne televizijske i medijske ekipe iz celog sveta posetile su Kikindu zbog neobičnih pernatih posetilaca varoši na severu Banata. Svake zime na stotine sova doleti u centar Kikinde.

Ornitolog Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svakog novembra dolazi u Kikindu i prati doseljavanje sova u njima najomiljenije okruženje tokom zimskih meseci, jer Kikinda je najveće urbano zimovalište sova na svetu.

U glavnoj ulici i na gradskom trgu u krošnjama drveća neobične komšije kikinđana koje već decenijama ovde dolaze. Trenutno ih ima oko 150, što je višegodišnji prosek. Sa prvim snegovima biće ih blizu 800.

„Kikinđani su potvrdili da su idealni domaćini, da su dobri ljudi, da razumeju šta ovde ovim sovama treba, a sove im vraćaju tako što je Kikinda širom sveta prepoznata kao „grad sova", kao mesto gde ljudi rado dolaze da bi ih videli, snimali, fotografisali", rekao je Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Sova patrola„ je praktično čas u prirodi gde osnovci kroz očigledne primere saznaju nešto više o sovama i kako ih zaštititi kroz brigu o staništu ovih neobičnih ptica.

Poslednjih nekoliko godina u Kikindi novembar nosi ime „Sovembar" po svojevrsnoj manifestaciji koja tokom čitavog meseca u svim školama u severobanatskoj varoši organizuje edukativne programe i ekološke radionice.

„Najviše su zastupljena deca od vrtića pa do kraja osnovne škole. Zaista smo ponosni na naše mlade sugrađane koliko znaju o sovama, a to znači da će im pomoći, da ih bolje razumeju", rekla je Jasmina Milankov, Turistička organizacija Kikinde.

Banaćani su se toliko saživeli sa sovama i o njima brinu da se to našlo i u posebnoj odluci Skupštine grada kojom se zabranjuje svako narušavanje ili uništavanje gnezda i legla sove utine, kao i seča stabala na kojima ove ptice borave. Zato je sova i simbol Kikinde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво