Читај ми!

Ptica anđeoskih krila primećena kod Šida

Vest da u okolini Šida meštani godinama unazad primećuju belu pticu grabljivicu privukla je pažnju članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Istraživači Nataša Tomić i Marko Šćiban su 11. juna posetili okolinu Sota kako bi proverili te navode. Sreća ih je poslužila pri kraju terenskog obilaska.

Tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji, mišar potpuno belog perja nije fotografisan. Ovo su prvi snimci tog retkog fenomena kod nas.

Ornitolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

Međutim, belog mišara iz okoline Sota meštani viđaju već dve godine, što potvrđuje da uspešno odoleva svim izazovima.

„Krenuli smo ka vozilu i trenutak pre nego što bismo napustili lokaciju iznad naših glava se ukazala potpuno bela ptica grabljivica. Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da je reč o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežnobeli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka suncu“, objašnjava Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво