Читај ми!

Rajski prizor na Stolovima – narcisi i divlji konji

Beli narcis raste jedino na planini Stolovi kod Kraljeva. U vreme njegovog punog cvetanja u maju, planinarski klub „Gvozdac“ organizuje manifestaciju „Narcisu u pohode“.

Planinare i zaljubljenike u prirodu privlače i krda poludivljih konja, koji slobodno pasu na planinskim pašnjacima.

Na manifestaciji „Narcisu u pohode", ove godine učestvovalo je više od 3.000 ljudi. 

Polazišta su bila iz Žiče, Brezne i Kamenice u podnožju Stolova.

Planinari iz lokalnog kluba „Gvozdac" obeležili su više od 30 kilometara pešačkih staza, i preduzeli sve za bezbednost učesnika.

„Manifestacija je privukla veliki broj ljudi. Mi pokušavamo, poštujući sve mere epidemijske zaštite, da budemo dobri organizatori, da se nađemo ljudima na stazi uz deljenje osveženja", rekao je Milutin Vukosavljević iz PSD „Gvozdac".

Stolovi su prirodni rezervat belog narcisa. U pohode mu planinari idu već 65 godina.

Pašnjacima i livadama lutaju krda poludivljih konja. Pitomi su i planinari im često donose hranu.

„Oni su navikli sa ljudima. Trenutno možda na planini ima nekoliko hiljada ljudi", kaže Stevo Milićević iz Udruženja ljubitelja divljih konja na Stolovima.

„Stolovi su inače planina poznata po narcisima kao i po poludivljim konjima. Danas sam došla da se provedem i da uživam u ovom danu", iskrena je Anđela Spasić iz Kraljeva.

Na najvišem vrhu Stolova, Usovici, postavljen je krst visok 33 metra. Do njega vode sve obeležene staze i putevi, i većini učesnika to je bio krajnji cilj.

„Danas je bilo preko 2.000 ljudi i ovo je prelepo videti. Narcisi su procvetali, i konji su tu. Mislim da smo svi uživali danas", kaže Marina Avramović iz Vrnjačke Banje.

„Uspon sam po sebi nije težak", ističe Dragoljub Korićanac iz Kraljeva. „Uvek je zadovoljstvo doći na predivnu planinu Stolove. Imamo izvanredne staze. Imamo motivaciju. Vreme tu i tamo."

Jedino vreme nije išlo naruku planinarima. Da je bilo vedro, sa Stolova bi se videle Prokletije u Albaniji i vrhovi Komova u Crnoj Gori.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво