Читај ми!

"Mudre sove" za očuvanje prirode - "Recikliraj - pet nije otpad"

Kako bi podigli svest o značaju reciklaže i njenoj ulozi u očuvanju prirode, neformalna grupa "Mudre sove" iz Čačka sprovodi projekat "Recikliraj - pet nije otpad". U 17 škola postavljene su ručne prese za pet ambalažu

Đaci bresničke škole na nastavu nose pored knjiga i plastične flaše. Odlažu ih u kutije odakle će se reciklirati. Uz nadzor odraslih, na mašini za reciklažu, iskorišćena ambalaža se presuje.

 

„Čovek treba odgovorno da se ponaša prema svom okruženju i zato smo pokrenuli ovu akciju, da donosimo flaše i čepove u školu", rekla je Helena Dačović, učenica drugog razreda. 

Ručne prese postavljene su u 17 čačanskih škola i nekoliko isturenih odeljenja u okviru akcije "Pet nije otpad" koju je pokrenulo udruženje "Mudre Sove". U školi u Bresnici i ranije su učestvovali u ekološkim projektima.

„Tako smo se i ovog puta rado odazvali akciji primarne selekcije otpada koji ćemo selektovati u posebnoj prostoriji, koju smo opremili baš za tu priliku", istakla je Vesna Dišić Veličić, direktorka OŠ "Đeneral Marko Đ.Katanić".

"Pet nije otpad" nastavak je prošlogodišnje akcije "Oplaneti se", recikliraj kažu iz "Mudrih sova".Tada su domaćinstvima uz račune za iznošenje smeća, podeljeni flajeri o značaju reciklaže.

„Prva akcija koju sprovodimo sa čačanskim školama je nastavak prošlogodišnje akcije i cilj  je edukacija, kao i smanjenje plastičnog otpada u prirodi", rekao je Zoran Rajičić, iz udruženja "Mudre sove",iz Čačka.

Kulturno prosvetna zajednica u Čačku, udruženje "Sove na oprezu" , gradska uprava i Javno komunlano preduzeće "Komunalac" podržali su ovaj ekološki projekat. U narednom periodu ispred škola biće postavljeni i žičani kontejneri za prikupljanje starog papira i limenki.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво