Banat je najnepošumljeniji deo Srbije, ali i Evrope

Problem severnog Banata je što manje od tri odsto površina pod šumama, što je najmanje u Srbiji. Zato je u poslednjih pet godina, u okolini Kikinde zasađeno oko 100.000 stabala. Ove sezone, prva akcija pošumljavanja organizovana je u pograničnom selu, Nakovu.

Za osnovce u Nakovu kod Kikinde zanimljiv čas u prirodi i uz puno smeha, graje, ali i prljave obuće, učešće u akciji sadnje drveća. Na parceli od oko hiljadu kvadratnih metara više od stotinu novih sadnica javora i sibirskog bresta, a umešnost dece u poslu pokazuje da je ovoj ekološkoj akciji prvo prethodilo sticanje potrebnog teoretskog znanja.

Za đake Osnovne škole „Petar Kočić“ u Nakovu ovo nije prva akcija sadnje mladica. Do sada je u ovom selu pošumljeno oko sedam hektara, a deponija očišćena i pretvorena u park sa hiljadu i po sadnica.

„Nastavljamo akciju koja se proteže dve, tri godine, tako da imamo još određenih parcela za povećanje šumskog fonda u okruženju sela“, napominje Milan Majstorović, predsednik MZ Nakovo.

Nakovo je selo uz samu granicu sa Rumunijom i ima blizu dve hiljade meštana koji su se složili da se za namene pošumljavanja obezbede još tri hektara zemljišta. Pomoć lokalnoj samoupravi Kikinde u nabavci sadnica pružaju pokrajnske i republičke institucije.

„Ovo je jedan prizor koji bi trebalo da se ponovi i u Žitištu, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici, kao što će biti i u Kikindi. Ovo u Kikindi danas je samo deo jer je opredeljeno šest stotina sadnica za opštinu Kikinda“, naglašava Brankica Tabak iz Sekretarijata za urbanizam i ekologiju Vojvodine.

U brojim akcijama u proteklih pet godina na području Kikinde zasađeno je sto hiljada sadnica, no sa ispod tri odsto teritorije pod zelenilom ovo je i dalje najnepošumljeniji deo Srbije, ekolozi kažu i Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво