Čitaj mi!

Bele rode na zimovanju u Srbiji

Poslednjih godina Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prima pozive od zabrinutih građana koji zahtevaju da se bele rode koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji zbrinu. Tako je i ove zime. U Leskovcu su trenutno njih tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode. U gotovo svim slučajevima rode su viđene dok se odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata, ili na stubovima za prenos električne energije.

Bele rode su prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike, a u naše krajeve vraćaju se tokom marta.

Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane tokom hladnog dela godine. Omiljen plen roda – vodozemci, gmizavci i insekti nisu im dostupni u jesenjim i zimskim mesecima. Međutim, rode uspevaju da im nađu zamenu.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da ornitolozi decenijama unazad prate bele rode koje uspešno prezimljavaju u Evropi.

Ove graciozne ptice naučile su da pronađu drugačije izvore hrane, pa u nedostatku uobičajenog plena love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

„Primera radi, u Španiji zimuju hiljade roda koje nalaze bogatu trpezu na smetlištima. I u Srbiji rode često posećuju deponije pored većih gradova“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema njegovim rečima, brižni građani prvo pomisle da je ptica povređena i da nije sposobna da odleti na jug, zatim da joj je hladno i da nema šta da jede.

„Mi ih umirujemo i objašnjavamo da je to prirodan proces i da rode treba zbrinuti samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti. Tada se obraćamo zavodima za zaštitu prirode čiji je to posao, objasnio je Ružić.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na građane da im dojave za bele rode koje viđaju, te da ih bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i ne uznemiravaju jer time mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2021, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Ugrožena populacija

Neka nose puno beba

div id="adoceanrsvdcfhklggd">