Читај ми!

Koliko je „vruće“ u utrobi vulkana na Novom Zelandu

Novi Zeland nalazi se u takozvanom „Vatrenom prstenu Pacifika“, gde se ispod Tihog okeana nalazi oko 50 odsto svetskih vulkana. Zemlja se obavezala da će postići nultu emisiju ugljenika do 2050. godine. Da li je to „geološki destruktivan posao“ ili nada za bolje klimatske promene.

Da bi predloženi plan za ekstrakciju toplote iz vulkana funkcionisao, naučnici treba da procene koliko je toplo ispod površine vulkana i kolika je mogućnost eksploatacije geotermalne energije iz vulkana.

Tehnološke mogućnosti za eksploataciju energije iz stena sve su modernije i primenljivije.Naučnici smatraju da se sa povećanjem dubine povećava i energija skrivena u stenama vulkanskih područja.

Na Novom Zelandu napravljen je eksploatacioni projekat za dobijanje energije iz vulkana na dubinama do jednog kilometra. 

Novozelandski geolozi planiraju da iskoriste toplotu vulkana kako bi smanjili klimatske emisije štetnih gasova. Plan je da se koristiti toplota magme.

Grupa geologa Novog Zelanda, grada Danidina nada se smanjenju emisije štetnih gasova i poboljšanju klimatskih uslova za život. Ideja je  bušenje duboko u ugašeni vulkan star 11 miliona godina ispod grada Južnog ostrva kako bi iskoristila sva toplota.

Dr Majk Palin i kolege sa Univerziteta Otago istražuju da li bi toplota mogla biti održiv energetski resurs.

Geolozi planiraju da izbuše dve bušotine kroz sedimente stene, na dubini do 500 metara u untrašnjost vulkana, a za to im je potrebna novčana podrška vlade.

Energija iz magme bi se dobijala pumpanjem vode pod zemljom, a zatim koristila za zagrevanje zgrada.

„Ne želimo da prodamo projekat pre nego što saznamo više o mogućnostima koliko je naš ugašeni vulkan vruć. Mogli bi ste da se opečete jer je temperatura oko 50 stepeni Celzijusa, a na dubini od jednog kilometra temperatura je od 50 do 100 stepeni Celzijusa", istakao je dr Majk Palin.

Palin je opisao svoj zanat kao „geološki detektivski posao" i istakao da su njihove procene izvedene iz tragova u površinskoj lavi kao i nalazi iz dva bunara prethodno izbušena u regionu. To sve „ukazuje  da se ispod naših nogu nalazi vrelo stensko telo".

"Iako geotermalna energija obično pamti snažne površinske vruće izvore, većina te iste energije leži nedaleko ispod površine. Postoji puno mesta na kojima je toplota na relativno maloj dubini, unutar jednog kilometra površine. To se može iskoristiti", zaključio je dr Majk Palin.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво