Читај ми!

Jata beloglavih supova ponovo nad Pešterskim poljem

U Specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“ primećena su jata beloglavih supova nakon što je početkom ove godine počelo sa radom hranilište za nekrofagne vrste životinja.

Između lokaliteta Krnja Jela i vrha Trojan postavljena su hranilišta za nekrofagne vrste životinja, a izgrađena su u skladu sa uslovima zaštite prirode, navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Brojnost supova u tom rezervatu kretala se od 30 do 180 jedinki, a primećeno je i da pedesetak jedinki noći u šumi u blizini hranilišta i na stenama neposredno ispod vrha Trojan.

Uspešan rad hranilišta i širenje prostora na kojima obitava beloglavi sup, kako ističe direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić, rezultat je dobre prakse i saradnje Zavoda i upravljača, a pre svega, čuvara prirode na terenu.

Dragišić podseća i da je rad hranilišta u SRP „Peštersko polje“, takođe i rezultat višegodišnjeg spoja i rada stručnjaka, upravljača i svih zaštitara prirode na uspostavljanju nacionalne mreže hranilišta za nekrofagne vrste životinja koja je deo Balkanske mreže hranilišta.

Tim projektom se omogućava neometano kretanje i širenje populacije tih ugroženih vrsta na celom Balkanskom poluostrvu i šire u Evropi.

U mrežu tih hranilišta, koja se nalaze u granicama zaštićenih područja proglašenim Specijalnim rezervatima prirode „Uvac“, „Klisura reke Mileševke“, „Klisura reke Trešnjice“, i sada „Peštersko polje“, nastoji se da se uskoro uključi još jedno, i to u Parku prirode „Stara planina“.

Hranilište na Pešterskom polju je ograđeno, ima objekat za fotografisanje i posmatranje životinjskih vrsta uz stalni video-nadzor.

Upravljač zaštićenog područja – Turistička organizacija Sjenice vodi evidenciju o prisustvu vrsta i obezbeđivanju i iznošenju hrane.

Pored beloglavih supova, hranilište posećuju gavran i vetruška, a od krupnih zveri zabeležen je vuk.

Turistička organizacija Sjenica, kao upravljač rezervata, od februara 2020. godine do trenutka stručnog nadzora koje je obavio Zavod za zaštitu prirode Srbije u drugoj polovini oktobra, organizovala je iznošenje oko 23 tone hrane, čime je ujedno smanjeno nekontrolisano odlaganje uginulih životinja na širem području.

Uginule životinje se, u saradnji sa lokalnom zajednicom, dovoze sa područja Pešterske visoravni i šire okoline.

Takođe, planira se postavljanje rampe na prilaznom putu ka hranilištu koje je ograđeno drvenom ogradom i izgradnja pojilišta za životinje u okviru hranilišta.

Posete novoizgrađenom objektu za posmatranje životinja su ograničene, i to prevashodno u naučnoistraživačke i edukativne svrhe, uz obavezno prethodno prijavljivanje upravljaču.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво