Читај ми!

Da li ste probali limun koji raste iz vulkanskog pepela

Evropska komisija odobrila je zahtev Italije da se "Limone dell'Etna", sorta limuna koja se gaji na Siciliji, zaštiti geografskom oznakom.

Više od 200 godina u podnožju vulkana na istoku Sicilije, na nadmorskoj visini od 400 metara gaji se "limun Etne" na zemlji vulkanskog porekla u umerenoj mediteranskoj klimi.

Proizvođači koriste posebnu tehniku uzgoja koja se prenosi sa generacije na generaciju već više od dva veka. Oni su 2014. godine formirali udruženje za promociju i zaštitu te vrste limuna, koji ima veću kiselost od drugih vrsta tog voća koje se gaje na Siciliji.

U odnosu na druge sorte limuna ima za oko 30 odsto više soka, a sadržaj esencijalnog ulja ima odličan aromatični profil. Organoleptičke karakteristike "limuna Etne" čine ga idealnim proizvodom za ekstrakciju esencije, kao i za industriju soka i kandirane korekora.

Upotreba varira u zavisnosti od vrste, veličine, oblika, boje i debljine kore.

"Limun Etne" gaji se u 15 opština u provinciji Katanija, u Italiji. Ova kultura sazreva između kasne jeseni i kraja zime, kao i tokom proleća i leta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво