Читај ми!

Japan će kontaminiranu vodu iz nuklearke u Fukušimi ispustiti u more

Japanska vlada je odlučila da, skoro deceniju posle incidenta u nuklearnoj elektrani Fukušima, ispusti kontaminiranu vodu iz uništenog postrojenja u more, objavili su lokalni mediji.

Nuklearna elektrana „Fukušima“ oštećena je posle razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine. Kontaminirana voda iz postrojenja je dugogodišnji problem Japana, a više od milion tona tečnosti se nalazi u cisternama.

Japanski ministar industrije Hiroši Kadžijama napominje da još uvek nije doneta konačna odluka, ali da se taj problem mora ubrzo rešiti.

Očekuje se da će ova odluka izazvati reakcije susednih zemalja, pre svega Južne Koreje, koja je već počela da hranu koja potiče iz Japana testira na radijaciju, prenosi Rojters.

List Asahi simbun prenosi da bi za sprovođenje takve odluke trebalo oko dve godine, jer kontiminirana voda pre ispuštanja u more, odnosno Tihi okean, mora biti prečišćena.

Kompanija „Tokio elektrik“ se pre dve godine izvinila pošto je ustanovljeno da njihov sistem za filtraciju nije uklonio sve opasne materije iz vode, kao i da planira da ukloni sve radioaktivne delove iz vode, osim tritijuma koji se teško odvaja, a relativno je bezopasan.

Prošle nedelje su predstavnici japanske riblje industrije urgirali da vlada ne dozvoli ispuštanje kontaminirane vode iz Fukušime u okean, jer će im to uništiti ovo malo ugleda što su uspeli da povrate posle havarije u nuklearnoj elektrani.

U međuvremenu, Južna Koreja je zabranila uvoz morskih plodova iz regiona Fukušime i tražila od japanskog izaslanika pri ambasadi u Seulu da objasni kako Tokio planira da reši problem sa kontaminiranom vodom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво