Opet rekordan „ulov“ smeća iz okeana

Brod Instituta „Ošn vojadžis“ posle 48 dana plovidbe prispeo je luku u Honoluluu sa 103 tone otpada koje su izvukli iz Tihog okeana.

Ova grupa aktivista je prošle godine postigla rekord posle 25-dnevnog boravka, ali ova nova količina smeća koju su prikupili, skoro je duplo veća od prethodne.

Meri Krouli koja se nalazi na čelu ovog Instituta najavljuje da će za nekoliko dana brod ponovo krenuti u ekspediciju, ali da će njeno trajanje zavisiti od prikupljenih sredstava i donacija.

„Veoma sam ponosna na našu vrednu posadu. Nadmašili smo svoj cilj i izvukli više od 100 tona plastike i odbačenih ribarskih mreža. U ovim nesigurnim vremenima nastavljamo da se borimo za ozdravljenje naših okeana, jer to utiče na zdravlje cele planete“, naglašava Krouli.

Institut planira da proširi svoje delovanje i na druge delove sveta kako bi uklonili što više otpada iz svetskih mora i okeana.

„Koristimo proverenu nautičku opremu za efikasno čišćenje okeana, a istovremeno uvodimo i nove, naprednije tehnologije. Institut je lider u istraživanju i čišćenja okeana više od decenije, no sa manje fanfara i pažnje od ostalih, ali sa strašću i posvećenošću i značajnim doprinosom“, navodi Meri Krouli.

Džekson Mekmaldren, fotograf i snimatelj koji je pratio ovu ekspediciju, naglašava da nije bio ni svestan obima ovog ogromnog problema.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво