Bubamare – vaše superoružje u zaštiti biljaka

Negovati i održavati biljke traži posvećenost. I one govore i obraćaju nam se preko lista. U našoj rubrici „Ritam vrta“ naučićemo kako nam se biljke obraćaju kada im nešto nedostaje.

Uređivati dvoriše jeste trošak, jer nikad vam ne treba samo jedna biljka, nego po jedna od svake vrste. Međutim, ako imate strpljenja da gajite biljke iz semena ili pelcera i ne mora da bude tako.

Jedan od najsigurnijih načina uzimanja pelcera su položenice. Kada biljku položimo u zemlju da uzmemo reznicu, iz uspavanih pupoljaka razviće se korenov sistem, a gornji deo biljke ne odsecamo. Za šest meseci će se ova saksija napuniti, tada ćemo je odseći i presaditi u dvorište.

Možemo da uzmemo i biljku sa korenom, ali da vodimo računa o tome da nadzemni i podzemni delovi budu jednaki, da bi bilo dovoljno hrane i za gornji deo biljke.

Biljne vaši prave veliki problem biljkama, piju njene sokove što utiče na njihovo cvetanje i njihov rast. Možemo ih se rešiti na više načina, odsecanjem grana, korišćenjem bubamara ili korišćenjem prirodnih insekticida.

One uglavnom napadaju mlade izdanke, a njihovo odsecanje uopšte ne škodi biljkama, ali pomažemo time ako ih uklanjamo i na ovaj način odsecanjem mladih grančica ne ugrožavamo rast biljke, ali fizički sprečavamo širenje.

Jedan od vidljivih simptoma pojave vaši je kovrdžanje listova, oni unutra postavljaju svoja jaja i onda se tako dalje šire i razmnožavaju. Jedna od odličnih mera borbe protiv biljnih vaši je korišćenje larvi bubamara. Gde ih vidite, uzmete ih i samo ih prenesete i stavite na biljku koja je zahvaćena biljnim vašima.

Da imate lisne vaši to će vam pokazati i mravi koji su njihovi čuvari i štite ih od predatora i parazita jer se hrane njihovim izlučevinama. U stanju su da ih prenosu sa jedne na drugu biljku da bi ih zaštitili.

Sve biljke traže pažnju i negu – i one koje negujemo od semena i pelcera i one koje kupimo. Da bi nam odgovorile mirisnim cvetovima i zdravim zelenim listovima, moramo da budemo dobri posmatrači.

„Kada biljkama nešto nedostaje, uslovi sredine, hranljiva materija u zemlji one to ispoljavaju preko listova ili svojih cvetova. Ako nedostaje azota biljka bledi list postaje svetlo zelen do žut, nervi su zeleni a između nerava su te žute fleke. Ako se nalaze flekice između nerava i nije ujednačeno tih delova koji su žuti nego su u nekim flekama to znači da nedostaje magnezijuma“, objašnjava Ljiljana Sudar, pejzažni arhitekta JKP „Zelenilo Beograd“.

Dodaje i da kada nedostaje kalcijuma biljka se po obodu suši i između nerava se javljaju sitne male tačkice, nedostatak fosfora crvenilo na biljkama, ako imamo ovakvo truljenje po sredini i obodu znači da je biljka bila preterano zalivana.

„Ukoliko nedostaje azota biljki dodajemo soc od kafe, ukoliko nedostaje kalijuma magnezijum –koru od banane, kalcijum – ljuske od jajeta, a sve ovo zajedno može da bude organsko tečno đubrivo od šest meseci do godinu dana.

Da li ste znali

Bubamare jedu biljne vaši, kupusne sovice, voćne muve, tripse, grinje i druge insekte koji oštećuju biljke. Za svog života, a to znači za 4 do 7 nedelja, bubamara pojede oko 5.000 biljnih vaši.

Kao prirodni insekticid koristi se rastvor od koprive koji možemo sami napraviti.

Nadzemni deo biljke iseckamo i prelijemo mlakom vodom. Kopriva u vodi treba da stoji oko 12 sati, a da se iskoriti u roku od 24 časa od momenta potapanja, jer posle toga gubi svoje žareće dejstvo.

Treba biti uporan, jer ovo sredstvo ubija samo vaši, ali ne i jajašca koja ostavljaju, stoga postupak treba ponavljati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво