Dramatično ubrzanje klimatskih promena na dnu okeana, upozoravaju naučnici

Dublji slojevi okeana zagrevaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagoveštava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje.

Stopa klimatskih promena bi u okeanskim dubinama do druge polovine ovog veka mogle biti sedam puta izraženije od sadašnjeg nivoa, čak i u slučaju da se drastično smanji emisija gasova koji proizvode efekat staklene bašte, pokazali su rezultati novoga međunarodnog istraživanja objavljeni u utorak u naučnom časopisu journal Nature Climate Change.

Temperaturne promene na površini okeana se odvijaju dvostruko brže nego do sada i zato dubokomorski organizmi još uvek nisu podjednako ugroženi kao oni u višim okeanskim slojevima, ali ni njihova budućnost nije naročito svetla.

„Pod pretpostavkom da će se globalno nastaviti sa prekomernom emisijom ugljendioksida, do kraja veka će, osim zagrevanja mnogo većih okeanskih površina, toplota početi da prodire i u dublje slojeve okeana“, napominje rukovodilac ovog istraživanja Isak Brito-Morales sa Univerziteta u Kvinslendu.

Naučnici su proučavali i merili učinak takozvanih temperaturnih promena na morske životinje i pokušali da odrede brzinu kojom će određene vrste morati da se kreću i menjaju stanište da bi ostali unutar potrebnog temperaturnog raspona s obzirom na to da se različiti slojevi okeana zagrevaju različitom brzinom.

„Rezultati upućuju na to da će biološka raznolikost u dubokim slojevima mora i okeana verovatno biti više ugrožena jer su dubokomorske životinje naviknute na puno stabilnije temperaturno okruženje“, napominje Horhe Garsija Molinas, ekolog sa Univerziteta Hokaido i jedan od koautora studije.

Već je primećeno da je globalno zagrevanje uticalo na to da su se neke životinjske vrste već preselile u druge, dublje slojeve okeana, na dubinu veću i od četiri kilometra.

Temperaturne promene razlikuju se u različitim slojevima okeana i utiču na to kojom će se brzinom i u kojem smeru u potrazi za novim staništem kretati dubokomorske životinjske vrste usled zagrevanja okeana. Brito-Morales naglašava da to predstavlja „veliki izazov za naučnike koji određuju koja se područja proglašavaju zaštićenim“.

Profesor sa Univerziteta u Kvinslendu, Entoni Ričardson, tvrdi da bez obzira na to što sada preduzimamo, život dubokomorskih životinja će se do kraja veka suočiti sa eskalirajućom klimatskom pretnjom jer se površina okeana već previše zagrejala.

Istraživači su izračunali temperaturnu promenu u četiri dubokookeanska područja od 1955. do 2005. godine, a zatim su te vrednosti projektovali na period od 2050. do 2100. godine, koristeći pritom podatke 11 klimatskih modela.

„Posebno nas brine to što, kako se spuštate dublje u okean, temperaturne promene se odvijaju različitom brzinom, a to bi moglo da predstavlja veliki problem za ishranu vrsta koje se oslanjaju na organizme u različitim okeanskim slojevima“, napominje profesor.

Kao primer su naveli tunu koja živi na dubinama između 200 i 1.000 metara, ali se hrani planktonima koji žive u površinskom delu okeana. Zato profesor Ričardson veruje da bi trebalo proglasiti nova zaštićena područja u dubokim slojevima okeana kako bi se zaštitile flora i fauna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво