Iz bačke fazanerije 200.000 ptica godišnje odleti za Evropu

U Bačkom selu Bač duže od pola veka uspešno radi najveća fazanerija na Balkanu, u kojoj se godišnje odgaja oko 200.000 fazana godišnje. Poslednjih godina za te ptice veoma su zainteresovana i naša i evropska lovačka društva.

Fazanerija se prostire na 46 hektara od čega 26 hektara čine volijere za uzgoj i podivljavanje fazana. U fazaneriji je stalno zaposleno deset radnika, a tokom uzgoja još toliko sezonaca.

„Ovde je radio i moj otac i ja sam nasledio njega, ovde sam tri decenije, veliku ljubav imam prema ovim malim životinjicama“, kaže Raša Tarić iz Bača.

U proteklih deset godina proizvodnja fazana se kretala od 120.000 do 160.000 jednodnevnih fazana od kojih se kupcima širom Evrope isporuči od 90.000 do 110.000 jedinki različite starosti.

„To je težak i mukotrpan posao koji počinje formiranjem matičnog jata, skupljanjem jaja ulaganjem u inkubatore gde pilići borave 26 dana“, ispričao je veterinar Dragan Amidžić.

I pored brojnih problema koji prate proizvodnju, zaposleni uspešno odolevaju izazovima.

„Uspeli smo da krenemo sa ovom vrlo specifičnom proizvodnjom koju ste videli, gde se jedan deo odvija pod vedrim nebom, tako da mislim da ćemo za predstojeći period imati zavidne rezultate“, navodi Slobodan Peter, zastupnik ogranka „Lovoturs Vojvodinašume“.

Duže od pet decenija fazani sa ove farme svake jeseni odlaze u lovišta širom Evrope. Zahtevi kupaca su trostruko veći, ali zaposleni veruju da će narednih godina još povećati proizvodnju i udovoljiti zahtevima tržišta.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво