Ljubav na prvi pogled, na pomolu prinova u Beo zoo vrtu

Dve rode, zbrinute zbog povreda u beogradskom zoološkom vrtu, u novom okruženju se uspešno oporavljaju. Među njima su se na Kalemegdanu rodile i simpatije, i svijeno je jedno pravo veliko ljubavno gnezdo.

Mama roda već leži na jajima pa se u Vrtu uskoro očekuje i prinova. 

„Beo zoo vrt je imao rode, ali ono što malo ljudi zna je da naš vrt radi i na prihvatu divljih životinja koje su u nekom problemu, pretrpele povredu, pa su tako i ove rode stigle kod nas, a i jedan jež nedavno", rekao je, ispred Zoološkog vrta, biolog Kristijan Ovari.

Udomljene rode su u Vrtu zbog povreda na krilima, dok je među poslednjim stanovnicima jedan jež koji je povređen u saobraćaju. Lepo se oporavljaju.

Rode mogu da polože do sedam jaja. Roda u Beo zoo vrtu položila je pet, od čega su se očuvala dva.

„Sa ovim bejbi-bumom koji imamo, rode su odradile svoje i bez tih jaja, donele su nam puno toga lepog", dodao je Ovari.

Kaže da sa prolećem jača i aktivnost životinja i apeluje na građane da povedu računa o tome.

Drugi među novijim stanovnicima Vrta je jež koji je dobio ime Prase, zato što se tokom oporavka, kako u Vrtu objašnjavaju, fino ugojio.

„Obe zadnje noge su mu bile oduzete, lepo se oporavlja, na desnu nogu već se oslanja. Još levu nogicu da namestimo i može da ide nazad u prirodu", kaže biolog.

Vraćanje životinja u prirodu je cilj cele priče a to važi i za rode i njihovo potomstvo koje se očekuje.

Rode su inače slobodne da odlete kad god požele. Za sada je očigledno da im je u Vrtu lepo, zajedno su i u paru redovno uređuju svoje gnezdo.

„To je najbitnije. Princip je u tome da, ako im je tu lepo neka ostanu, ali ako žele da idu - slobodne su", objasnio je Ovari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво