Kada psa boli želudac, probajte sa sodom bikarbonom

Česte želudačne probleme uglavnom imaju ljudi, ali se malo zna da je ta pojava česta i kod pasa. Ponekad mogu pomoći lekovi iz kućne apoteke.

Ne možemo primeniti sve lekove iz kućne apoteke u lečenju kućnih ljubimaca, ali soda bikarbona je lek koji je vrlo efikasan, i ublažava probleme u želucu. Ona neutrališe kiselinu, napominju iz nemačke organizacije za zaštitu životinja „Aktion Tier“.

„Soda bikarbona je prah koji koristimo u ishrani, u kozmetici, za čišćenje, ali i za višak želudačne kiseline kod životinja. Ona smiruje sluzokožu želuca i smiruje jednjak“, istakla je veterinarka Tina Helšer.

Kako otkriti upalu sluzokože želuca?

„Znaci upale sluzokože kod pasa su povraćanje, pojačano uzimanje vode, potištenost i odbijanje hrane. U lečenju malih životinja sobom bikarbonom, količinu praha sode bikarbone stavite na vrh noža i dodajte u hranu svog psa. Drugi način je da se soda otopi u vodi i ušprica ljubimcu u usta, sat vremena posle obroka“, savetuje veterinar Tina Helšer.

Doza je 50 miligrama po kilogramu telesne težine ljubimca. Terapija sodom bikarbonom daje se na 12 sati, ali ovaj kućni lek nije dugoročno rešenje za izlečenje kućnog ljubimca.

Ako se simptomi gastritisa ne povuku posle dva dana, ljubimca obavezno voditi kod veterinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво