Evropski jelen se vraća na Vršačke planine

Pet decenija krivolova, ljudskog nemara i uništavanja prirodnog staništa, istrebili su evropskog jelena sa Vršačkih planina. Sada nadležni čine sve kako bi jednog od najvećih i najlepših primeraka jelena vratili na Vršačke planine. Iz susedne Rumunije uvezeno ih je pedeset.

Uzgajalište „Lovačko imanje“ na Vršačkim planinama, sada je bezbedan dom za 40 košuta i deset evropskih jelena.

To krdo trebalo bi da, u kontrolisanim uslovima, na 45 hektara ograđenog prostora evropskog jelena vrati na Vršačke planine.

To je cilj projekta koji zajedno sprovode Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i pančevačko Šumsko gazdinstvo „Banat“.

„U narednih pet godina, plan nam je da 125 jelena preselimo iz zatvorenog dela u otvoreni deo lovišta 'Vršačke planine', pa će se, zahvaljujući ovom projektu, ponovo čuti rika jelena na najvišoj planini u Vojvodini“, rekao je Roland Kokai, direktor JP „Vojvodina šume“.

Briga o jelenskoj divljači poverena je lovcima, koji imaju veliku odgovornost da sačuvaju svaku jedinku, kako bi bar malo bila ispravljena šteta koja je poslednjih pet decenija ove plementite životinje svela na biloški minimum.

„Moraju da spreče krivolov, moraju da vode računa o prisustvu jelena, o prihrani jelenske divljači, bezbednosti i zaštiti“, istakao je Željko Sušec, zastupnik Šumskog gazdinstva „Banat“ iz Pančeva.

U ovom trenutku, evropski jelen na Vršačkim planinama, nema prirodnog neprijatelja. Banatski vuk, kome je ovaj predeo jedino stanište u Vojvodini, nije viđen poslednjih deset godina.

Nadležni kažu da će naredni projekat biti usmeren upravo na vraćanje ovog predatora na vršačke planine, a nadaju se da će i prisustvo jelena, kao prirodnog plena, doprineti tome.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво