Svet na raskrsnici – borba protiv klimatskih promena ili predaja

U Madridu je počela konferencija o klimatskim promenama čiji je cilj zaustavljanje procesa globalnog zagrevanja. Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres poručio je da svet ima izbor – da se bori protiv klimatskih promena ili da se preda. Na Samitu je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u svojstvu ličnog izaslanika predsednika Srbije.

Umesto u Čileu, koji je odustao od konferencije zbog građanskih protesta, predstavnici gotovo svih članica Ujedinjenih nacija su u Madridu na velikom samitu o klimi. Svoje ideje i planove predstaviće 29.000 učesnika i delegacije iz 200 zemalja, potpisnica Pariskog klimatskog ugovora, tokom narednih dvanaest dana.

„Svet je na prekretnici i do kraja iduće decenije mi ćemo biti na jednom od dva puta. Jedan je put kapitulacije, na kome ćemo kao mesečari preći tačku bez povratka, ugrožavajući zdravlje svih stanovnika planete. Moramo da odlučimo da li zaista želimo da budemo upamćeni kao generacija koja je zabila glavu u pesak, praveći se da se ništa ne dešava dok planeta gori? Drugi je put nade, ukoliko ograničimo globalni rast temperature na jedan i po stepen Celzijusa i prestanemo da emitujemo ugljen-dioksid do 2050. godine“, istakao je Antonio Guteres, generalni sekretar UN.

Svet je već topliji za oko jedan stepen Celzijusa, što dovodi do sve većeg broja klimatskih katastrofa. Sadašnjim tempom, temperatura bi do kraja veka mogla da poraste za četiri ili pet stepeni.

„Borba protiv klimatskih promena zahteva novi multilateralizam. Svet mora da ima više akcija i veće ambicije ako želimo da spasimo našu planetu“, rekao je španski premijer Pedro Sančez.

Među pedeset svetskih lidera nema Donalda Trampa, koji će se iduće godine povući iz Pariskog sporazuma o klimi. Na skupu je Nensi Pelosi, koja poručuje da je američki narod angažovan u borbi protiv klimatskih promena.

U centru pažnje je novo rukovodstvo Evropske unije. 

„Naš zajednički cilj je da do 2050. Evropa dostigne cilj karbonske neutralnosti. Zato Evropska unija mora odmah da krene u akciju“, kaže Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poziva sve da budu čuvari naše planete. 

Austrijski predsednik je na skupu pokazao medu koga će pokloniti detetu koje brine za planetu.

Učesnici su pod pritiskom globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promena, sa švedskom tinejdžerkom Gretom Tunberg na čelu. Ona se vraća iz Čilea za Evropu, ne avionom već brodom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво