Ne mora plastična, bolje iznajmljena jelka

Svake godine milioni božićnih i novogodišnjih jelki završe na deponijama. Drvca sa busenjem često se ne prime, ili je teško naći mesto za sadnju. Plastične jelke, opet, ne pružaju pravi svečarski doživljaj. Problema mnogo, a rešenje nudi jedna botanička bašta u Litvaniji.

Ni novogodišnje drvce za jednokratnu upotrebu, ni plastična imitacija, već prava jelka koja će ukrasiti praznične dane i noći, a potom se vratiti u baštu u kojoj je rasla. Naime, botanička bašta u Litvaniji već treću sezonu nudi jelke na iznajmljivanje. Kada praznici prođu, polovinom januara, drvo se vraća u rasadnik.

„Drvo treba držati u zagrejanim zatvorenim prostorijama što kraće. Živo je i moraće da se iznese napolje, zato bi trebalo da bude izloženo što manjem stresu. Pitaju me šta da dodaju. Savet – samo vodu“, objašnjava dendrolog, Kristina Baltarežin.

Usluga ne donosi profit, ali botanička bašta rado doprinosi zaštiti životne sredine.

„Naša misija je da obrazujemo, pričamo o opstanku biljaka i njihovim potrebama, o raznolikosti i očuvanju. Dakle, podržavajući ljude koji vole životnu sredinu, nudimo takvu alternativu“, objašnjava Asta Klimin, direktor botaničke bašte.

Građani su oduševljeni idejom da jelku iznajme i posle praznika vrate.

„Ne želimo da sečemo drvo, niti želimo veštačko. Ono u saksijama kasnije nemamo gde da stavimo ili posadimo. Neočekivano, našli smo ovo na internetu. Unajmite, posle ga vratite, smreka se ne seče i ne baca“, navodi jedna od korisnica usluge ove botaničke bašte.

U ponudi su obične i plave smreke, jele i borovi. Zavisno od veličine, najam košta od 12 do 24 evra. Ako se stablo vrati neoštećeno, vraća se polovina depozita. Potom stručnjaci ponovo zasade drveće do sledeće godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво