Amerikanci napuštaju Pariski sporazum o klimi

Sjedinjene Američke Države su zvanično pokrenule proces povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi. Državni sekretar Majk Pompeo o tome je obavestio Ujedinjene nacije, navodeći da sporazum - koji je potpisalo 188 zemalja – šteti američkoj ekonomiji. Evropska unija, Kina i najveći deo međunarodne zajednice žali zbog odluke Amerike, uz nadu da će se Vašington predomisliti.

Četiri godine od potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma, iz njega istupa jedan od najvećih emitera štetnih gasova na planeti. Donald Tramp je to obećao još u predsedničkoj kampanji, kako bi podstakao industriju nafte, gasa i uglja u zemlji. Sporazum je zabranjivao zemljama potpisnicama da izađu iz njega tri godine od ratifikacije u novembru 2016. godine.

„Radili smo ruku pod ruku s našim američkim prijateljima na Pariskom sporazumu koji je sada na snazi. Ali i bez njih svet će nastaviti da primenjuje taj sporazum i sprovodi akcije na smanjenju štetnih gasova, koji negativno utiču na našu planetu“, kaže Mina Andrejeva, portparolka Evropske komisije.

Pristupanje sporazumu iz 2015. godine potpisala je administracija bivšeg predsednika Baraka Obame, obećavši da će do 2030. smanjiti emisiju gasova za 26 do 28 odsto. Povlačenje iz sporazuma zato je razbesnelo demokrate, koje optužuju Trampa da je tom odlukom prodao budućnost američke dece. Kina žali zbog odluke Vašingtona.

„Verujemo da su klimatske promene izazov za celo čovečanstvo. Svi u međunarodnoj zajednici treba da se udruže i sarađuju kako bismo savladali taj izazov. Nadamo se da će Sjedinjene Države biti odgovornije i da će, umesto negativne energije, pružiti veći doprinos multilateralnoj saradnji“, nada se Geng Šuang, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Rusija, koja je nakon dugog oklevanja prošlog meseca ratifikovala Pariski sporazum, smatra da je bez učešća Amerike teško govoriti o njegovoj efikasnosti.

Proces povlačenja iz sporazuma trajaće godinu dana i stupiće na snagu dan posle američkih predsedničkih izbora 4. novembra 2020. godine. Ako Tramp ne osvoji drugi mandat sledeći predsednik bi mogao da se vrati poštovanju dogovora za samo 30 dana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво