Aljaska oborila temperaturni rekord – 32 stepena Celzijusa

Temperatura na međunarodnom aerodromu u najvećem gradu na Aljasci, Enkoridžu, dostigla je na „Dan nezavisnosti“ rekordnu temperaturu od 32,22 stepena Celzijusa.

Najviša temperatura u Enkoridžu prethodno je izmerena 14. juna 1969. godine i iznosila je 29,44 stepena, naveo je Bob Klej iz Nacionalne meteorološke službe. On je dodao da je prosečna temperatura za jul u ovom gradu 23,89 stepeni.

Kako prenosi AP, na tri lokacije na Aljasci juče su zabeležene rekordno visoke temperature, što stručnjaci pripisuju klimatskim promenama. U Kenaiju i King Salmonu temperature su takođe prešle 30. stepen.

Klej objašnjava da je do rekordnih temperatura došlo zbog visokog vazdušnog pritiska iznad većeg dela Aljaske. Stručnjak za klimu u Centru „Ferbanks“ pri Univerzitetu Aljaske, Rik Toman, ističe da će epizode ekstremnih vremenskih uslova biti sve češće zbog globalnog zagrevanja. "Temperature na površini mora oko Aljaske su iznad normale", naveo je Toman.

U Aljaskom zalivu, Beringovom moru i Čukotskom moru, južno od Polarnog kruga, vode su izuzetno tople, a nivo mora je rekordno nizak za ovo doba godine na severnoj i severozapadnoj obali Aljaske.

Prema Tomanovim predviđanjima, oluje bi mogle da pomešaju toplu površinu mora sa hladnijim vodama u nižim delovima okeana, mada su oluje retke u ovo doba godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво