Australijska muva dobila ime po zlikovcu iz „Igre prestola“

Novootkrivena vrsta muve iz zapadne Australije dobila je ime po negativcu iz „Igre prestola“ - Noćnom kralju.

Imenovanje novootkrivenih biljnih i životinjskih vrsta, pored toga što je zahtevan i ozbiljan, jedan je od najzabavnijih poslova za naučnike koji se bave taksonomijom.

Imenovanje biodiverziteta je neophodno jer bez naučnog naziva biljne i životinjske vrste su nevidljive nauci i očuvanju. Australijski naučnici tvrde da su uspeli da imenuju samo četvrtinu od pola miliona različitih vrsta.

„Naučnici u Australiji godišnje imenuju oko 1.000 novih vrsta. Prema sadašnjoj stopi, biće potrebno još 350 godina kako bismo znali šta sve postoji“, naglašava entomolog dr Brajan Lesar, iz Nacionalnog istraživačkog tima Australije u Kanberi.

Prilikom opisa i imenovanja novootkrivenih vrsta postoje pravila i konvencije koje se moraju poštovati. Imena ne bi trebalo da budu uvredljiva ili pogrdna, i ne mogu se davati lična imena. Naučno ime je jedinstveno za svaku vrstu. Sastoji se od imena roda, koje je na prvom mestu i naziva vrste.

„Ksuankun Li, koji je obradio i imenovao ovu muvu kao 'Paramonovius noćni kralj', je doktorant na Nacionalnom institutu i veliki obožavalac serije Igra prestola, što dokazuje da se inspiracija za nova imena vrsta mogu tražiti svuda“, objašnjava dr Lesar.

„Paramonovius noćni kralj“ dobio je ime zato što se pojavljuje zimi, ima krunu od dlaka i ostale insekte pretvara u „zombije“, kažu istraživači. Dugačak je oko jednog centimetra i može se naći tokom zime u maloj oblasti na zapadu Australije.

Ženke polažu jaja na druge insekte, koja kada se izlegu izjedaju insekta domaćina iznutra, pretvarajući ga u zombija, poput Nočnog kralja iz serije Igra prestola.

„Ako ste ovo već videli u nekom naučnofantastičnom filmu ili seriji, velika je verovatnoća da se to prvo desilo u prirodi", dodao je dr Lesar.

„Paramonovius no'ni kralj“ pripada grupi muva koje liče na pčele. Naučnici veruju da su se tako razvile kako bi se odbranile od ptica koje znaju da pčele mogu da ubodu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво