Otpad nema nacionalnost – Hrvati i Slovenci zajedno za čistije more i obalu

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije danas je u okviru velike ekološke akcije „Čišćenje bez granica“ čistilo more na pet lokacija u Savudrijskoj uvali, a otpad je uklonjen s površine veće od 50 kvadratnih kilometara.

Uz luke Piran i Savudrija čistilo se kraj kampa „Veli Jože“, kao i u Zabratiji i Bašaniji, javila je Hina.

Učesnici akcije saglasni su da otpad u moru nema nacionalnost i da zemlje treba da sarađuju u brizi za budućnost mora, saopštili su organizatori.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Mario Šiljeg podsetio je da 80 odsto otpada u moru dolazi s kopna, a da je od toga 80 odsto plastika, te istakao da je nužna edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru. 

Podvodni „ulov“ ronilaca u Savudrijskoj uvali bio je, između ostalog, kamionska guma, građevinski otpad, plastične flaše i plastične čašice jogurta.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš kaže da je, nažalost, čak 72 odsto svih voda u Evropi zagađeno mikroplastikom.

Akciji su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, a Hina prenosi da su prijateljstvo susednih zemalja potvrdili i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj, i Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji.

Hiljade volontera sakupljali su plastične proizvode i ostali otpad među stenama i na plažama duž baskijske obale u Španiji, dok su ronioci čistili otpad u moru.

Volonteri u plavim majicama uklanjali su plastični otpad iz sitnog peska i sakupljali i veće predmete poput flaša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво