Читај ми!

„Džejms Veb“ ponovo oduševljava – veličanstveni Stubovi stvaranja kakve ih dosad niste videli

Jedna od fotografija koja je najviše iščekivana od teleskopa „Džejms Veb“ konačno je tu. Svojim segmentisanim „zlatnim okom“, svemirski teleskop pogledao je duboko u srce magline Orao, udaljene od Zemlje oko 6.500 svetlosnih godina, i dao nam fantastičan snimak jedne od najpoznatijih struktura u kosmosu – Stubova stvaranja.

Probijajući se kao džinovski prsti kroz ogromni kosmički oblak, Stubovi stvaranja stekli su popularnost kada je svemirski teleskop „Habl“, pet godina od početka funkcionisanja, snimio taj region 1995. godine.

Stubovi stvaranja bili su nešto do tada neviđeno, veličanstveni oblaci blešteće prašine i gasa koji se prostiru širom nekoliko svetlosnih godina.

Sada je „Džejms Veb“, najosetljiviji svemirski teleskop koji je ikada napravljen, napravio najprecizniju i najdetaljniju fotografiju poznate svemirske strukture.

Astronomi su jedva čekali da se teleskop pozicionira kako bi uhvatio dobru perspektivu da snimi Stubove stvaranja, ne samo zbog veličanstvene lepote fotografija, već najviše zbog onoga što se u njima dešava.

Ovakve strukture su poznate kao zvezdana porodilišta, pošto se u njima odvija proces formiranje novih zvezda od okolnog gasa i prašine.

Tada dolazi do erozije gasa i prašine u maglini pod uticajem svetlosti novostvorenih zvezda.

Najbolji način da vidimo unutar magline je korišćenje infracrvene svetlosti koja može da se probije, jer se zbog svoje talasne dužine ne rasipa kada dođe u kontakt sa česticama prašine.

Umesto toga, može da se probije kroz prašinu, što znači da infracrveni instrumenti mogu da vide kroz zidove svemirske prašine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво