Читај ми!

Direktan pogodak! Veliki uspeh misije Dart, letelica se sudarila sa asteroidom

Izgleda da čovečanstvo neće proći kao dinosaurusi. Nasina svemirska letelica Dart direktno je pogodila asteroid Dimorfos u prvom uspešnom pokušaju planetarne odbrane od nebeskih tela.

Misija Dart je prva praktična proba tehnike koja bi mogla da se koristi u budućnosti protiv drugih potencijalno opasnih asteroida – korišćenje kinetičke sile za preusmeravanje asteroida i svemirskih tela koja su na kursu da se sudare sa Zemljom.

Dart (Double Asteroid Redirection Test) je lansiran 24. novembra 2021. godine, a cilj „bodlje“ bio je dualni asteroidni sistem koji se kreću jedan oko drugog, na udaljenosti od oko sedam miliona kilometara od Zemlje.

Veći asteroid Didimos ima prečnik od 780 metara, dok je prečnik manjeg Dimorfosa 160 metara.

Nijedan od asteroida nije predstavljao rizik po Zemlju i to je jedan od razloga zašto su izabrani za misiju. Još važniji razlog jeste što su deo binarnog asteroidnog sistema, zbog čega će astronomi na Zemlji moći da izmere rezultat udara.

Dok asteroidi kruže jedan oko drugog, sunčeva svetlost koja se odbija od njih se pojačava i slabi, zavisno od njihovog položaja tokom 12-časovnog ciklusa orbite.

Astronomi na Zemlji mogu da nadgledaju i primete eventualne promene pre i posle sudara sa svemirskom letelicom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво