Читај ми!

U junu nas očekuje još jedna nebeska gozba za uživanje

Ljubiteljima posmatranja neba kraj juna donosi pravu gozbu, jer će se svih pet planeta koje možemo da vidimo i golim okom – Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn – uredno poređati na nebu.

Planete će nam se pojavljivati na nebu u zavisnosti od njihove udaljenosti od Sunca, sleva nadesno kad gledamo ka horizontu: počinje od Merkura i završiće se sa Saturnom.

Ova nebeska predstava koju ne treba propustiti biće vidljiva na istočnom horizontu neposredno pred izlazak sunca. Stanovnici severne hemisfere, treba da gledaju ka istoku i jugu, a južne hemisfere, ka istoku i severu.

Iako bi ovo poravnanje trebalo da bude vidljivo tokom celog juna, astronomi skreću pažnju da će u rano jutro 3. i 4. juna, razmak između Merkura i Saturna biti najmanji – samo 91 stepen.

Još jedan datum bi trebalo imati na umu – 24. jun. Rastojanje će se povećati na 107 stepeni, a opadajući srp Meseca trebalo bi da se pojavi između Venere i Marsa.

Merkur će biti jasno vidljiv i 24. juna, što će vam olakšati da ga uočite pre nego što krenete udesno duž horizonta. Tog jutra, planetarni raspored bi trebalo da bude vidljiv oko sat vremena.

Ovi događaji, tj. datumi vidljivosti planeta, mogu varirati u zavisnosti od toga gde se nalazite u svetu. Trebalo bi da postoji mnogo prilika da svi vide pet planeta, čak i ako bude nekoliko oblačnih dana u mesecu.

Mogućnost da se planete vide zajedno na ovaj način poznata je kao konjunkcija, a konjunkcije koje uključuju pet planeta su prilično retke – poslednja je bila u decembru 2004. godine, pa ne bi trebalo propustiti ovu priliku.

U određenim danima možda će biti moguće videti i Uran i Neptun, kažu astronomi. Međutim, biće vam potreban dvogled i teleskop da biste uočili ove tačke, jer se ove planete ne mogu videti golim okom sa Zemlje.

Ovo je već neko vreme na delu: možda se sećate da su Saturn, Mars, Venera i Jupiter bili poređani na nebu tokom aprila. Naravno, ovaj prizor je samo varka perspektive – ali je bez sumnje zadivljujući za posmatranje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво