Читај ми!

Ruski kosmonauti posle sedam sati u otvorenom svemiru povezali novi modul „Pričal“

Novi ruski modul za pristajanje „Pričal“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici sada je spreman da primi svoju prvu svemirsku letelicu nakon što su dvojica kosmonauta završila sedmočasovnu šetnju svemirom.

Kosmonauti Roskosmosa Anton Škaplerov, komandant 66. ruske posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici i Petar Dubrov napustili su orbitalnu ispostavu 19. januara kako bi sproveli kablove i konfigurisali novi modul „Pričal“ na ruski segment MSS na koji će pristajati letelice Sojuz sa posadom i Progres teretna vozila.

Novi modul, koji će imati pet otvorenih priključaka za pristajanje, lansiran je na Međunarodnu svemirsku stanicu i priključen na rusku laboratoriju „Nauka“ u novembru.

Škaplerov i Dubrov su sproveli kablove koji će obezbediti napajanje i komunikacijske kablove do i od „Pričala“ do ostatka svemirske stanice.

Dvojica kosmonauta su dodali rukohvate koji će se koristiti u budućim svemirskim šetnjama, spojila kablove i instalirala antene za automatizovani sistem za pristajanje „Kurs“. Takođe, promenili su TV kameru kako bi obezbedila pokrivenost aktivnosti van novog modula.

Škaplerov i Dubrov su takođe postavili mete za pristajanje koje će koristiti svemirske letelice koje pristaju na modul „Pričal“. Očekuje se da će Sojuz MS-21, čije je lansiranje planirano sredinom marta, prvi pristati na novi modul i dovesti tri ruska kosmonauta koji će se pridružiti posadi.

Šetnja svemirom Škaplerova i Dubrova je trajala sedam sati i 11 minuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво