Читај ми!

Aplikacija Svetlost svitaca nudi drugačiji pristup učenju istorije

Aplikacija Svetlost svitaca, nastala u okviru istoimenog projekta kojim koordinira Filmski festival Slobodna zona, konačno je predstavljena javnosti na konferenciji za novinare.

Na osamdesetu godišnjicu od osnivanja Logora Staro Sajmište, četrnaest srednjoškolaca je zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke, kroz radionice osmislilo i kreiralo multimedijalnu šetnju na lokaciji bivšeg logora koja će biti dostupna preko mobilne aplikacije.

„Danas kada odemo na ovu lokaciju, skoro da ne možemo da nađemo nijedan izvor gde bismo mogli da dobijemo osnovne informacije“, kaže Rajko Petrović, direktor Filmskog festivala Slobodna zona koji koordinira projektom.

Cilj projekta je da mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi, upozna ih sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja.

Aplikacija Svetlost svitaca ponudiće drugačiji pristup učenju istorije, produbiće interesovanje za temu stradanja u Drugom svetskom ratu i omogućiti korišćenje aplikacije na licu mesta tokom (školskih) izleta u Beograd. U projektu su učestvovale učenice i učenici iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Valjeva, Leskovca, Bečeja i Subotice.

Na konferenciji su govorili Rajko Petrović, direktor projekta, Branka Pavlović, umetnica i Aleksandar Todosijević, istoričar i predsednik Udruženja za društvenu istoriju Euroclio iz Srbije, kao i srednjoškolci učesnici projekta - Nevena Mitrović (Peta beogradska gimnazija) i Adem Tutić (Gimnazija Novi Pazar).

Svetlost svitaca ima i dodatnu vrednost jer predstavlja odličan primer vršnjačke edukacije i prenošenja znanja među mladima. Istoričar Aleksandar Todosijević, predsednik Udruženja za društvenu istoriju Euroclio iz Srbije, navodi da ova tema zauzima važno mesto u obrazovanju.

„Sva istraživanja pokazuju da mladi danas slabo poznaju istoriju. Mnogo je pogrešnih tumačenja i dezinformacija koje nalaze svoje mesto u javnom diskursu“, kaže on.

Todosijević je podsetio da je Beograd bio jedinstven grad u Evropi tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, s obzirom na to da su u samom gradskom jezgru postojala čak tri logora - Staro sajmište, Banjica i Topovske šupe.

„Želeli smo da skrenemo pažnju mladima na važnost ovog mesta na kojem su stradali Jevreji, Srbi, Romi i svi oni koji su bili protivnici nacista.“

Aplikaciju možete skinuti sa sajta  https://slobodnazona.rs/aplikacija-svetlost-svitaca/

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво