Читај ми!

Duvan na prostoru Severne Amerike korišćen mnogo pre nego što se do sada mislilo

Najnovija antropološka i arheološka istraživanja ukazuju da su starosedeoci Severne Amerike duvan koristili 9000 godina ranije nego što se do sad mislilo.

Tokom istraživanja koja su se odvijala na lokalitetu u zapadnom delu pustinje u Juti, seme duvana pronađeno je u malim ognjištima. Arheolog Daron Djuk, zajedno sa svojim saradnicima iz Grupe za antropologiju u Hendersonu, SAD, ističe da je reč o značajnom otkriću.

Starost semena utvrdili su na osnovu izgorelog drveta nađenog u ognjištu. Došli su i do zaključka da su biljke i duvan stigli iz okruženja udaljenog 13 kilometara od mesta istraživanja.

Rezultati iskopavanja objavljeni su 11. oktobra ove godine u časopisu Nature Human Behavior.

Na pitanje kako su starosedeoci koristili duvan, arheolog Daron Djuk objašnjava da su ga najverovatnije savijali u loptice a potom žvakali.

Prema njegovom mišljenju, narodi i plemena na tlu Amerike koristili su duvan i druge biljke na različite načine. Sasvim je siguran da ih nisu svi upotrebljavali u isto vreme.

U ognjištu su pronađeni ostaci kostiju patke, ali i tragovi drugih biljaka, što ukazuje da su starosedeoci pripremali hranu na način sličan današnjem - mnogo ranije nego što se do sada mislilo.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво