Читај ми!

Simbol Novog Pazara uskoro u novom sjaju

Na gradskom bedemu, koji se nalazi u kompleksu novopazarske tvrđave prepoznatljive po Kuli motrilji iz osmanskog perioda, počela je treća faza zaštitnih arheoloških istraživanja. Ceo komleks smešten je u Gradskom parku u blizini stare čaršije. Novopazarska tvrđava proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja u Srbiji.

Pre pet vekova zbog svog strateškog položaja bio je glavna odbrana Novog Pazara - u skorijoj istoriji opisan u pesmi Kad pogledam sa bedema, vidim divan grad – simbol ovog kraja uskoro će zablistati novim sjajem.

Rekonstruiše se letnja pozornica, kula Motrilja – prepoznatljiv detalj sa grba Novog Pazara, kao i ostaci kule Džephane – koja je služila kao magacin za municiju, baruthana i zindan ili zatvor iz osmanskog perioda.

„U toku ove tri kampanje otkrili smo vrlo znacajne objekte. Za postojanje nekih od njih smo znali i ranije na osnovu starih dokumentarnih fotografija ali neki objekti su bili iznenađenje i za nas arheologe“, kaže Vladan Vidosavljević, arheolog u Muzeju Ras u Novom Pazaru.

„Ono što je fokus ove sezone jeste da ustanovimo veze između zindana i objekata koji se kasnije nalaze kako istorijske tako i funkcionalne veze. Sa druge strane, dakle sva ova tri objekta zajedno sa samim bedemom koji se na ovaj način otkriva do kraja omogućiće da se na pravi način ne samo za Novi Pazar nego i za čitav region jedan ovakav spomenik postuje onako kako on zaista zaslužuje“, ističe Mustafa Baltić, arheolog u Muzeju Ras u Novom Pazaru.

Cilj Grada Novog Pazara je da se sačuva kulturno nasleđe, ali i unapredi turistička ponuda ovog kraja, uz napomenu da se slični restauratorski radovi planiraju i na spomenicima hrišćanske kulture u ovom kraju.

„Na ovoj lokaciji ćemo imati više sadržaja da ćemo imati pozornicu da mogu da se dešavaju odgovarajuće aktivnosti: koncerti, književne večeri folklorne manifestacije, imaćemo deo vezan ka gradu, kod kule Džephane. Jedan jako lep vidikovac“, navodi Dejan Beloica, direktor Turističke organizacije Novi Pazar.

Novopazarsku tvrđavu podigao je turski vojskovođa Isa-beg Isaković, osnivač grada Novog Pazara, a pretpostavlja se da su kule motrilja i Džephana sazidane su u drugoj polovini 19. veka.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво