Читај ми!

Ruski modul „Nauka“ izbacio Međunarodnu svemirsku stanicu iz orbite

Posada međunarodne svemirske stanice i njihove kolege na Zemlji uspele su da stabilizuju stanicu i zaustave njeno nekontrolisano okretanje uzrokovano neočekivanim paljenjem potisnika na tek pristiglom ruskom modulu „Nauka“.

„Roskosmos“ je u četvrtak objavio da se modul „Nauka", prva nova ruska komponenta na međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) posle više od decenije, uspešno spojio sa ostatkom stanice.

Posle toga, međutim, potisnici modula su se upalili i izgurali MSS oko 45 stepeni van njene uobičajene rotacije.

Stanica je počela da se vrti, a kontrola leta na Zemlji je rekla posadi da upali potisnike na modulu „Zvezda“ kako bi kontrirali rotaciju.

Stručnjaci su rekli da je ovo bio izuzetan podvig posade stanice, a ruski kosmonauti su uspeli i da uđu u „Nauku“, višenamensku laboratoriju, i isključe pogonske sisteme da se slična neočekivana paljenja ne bi slučajno dešavala.

„Uzrok nije poznat“, saopštila je Nasa, dodajući da svi sistemi na stanici sada funkcionišu potpuno normalno.

Posada je otkazala sve planirane aktivnosti danas kako bi se usresredila na otklanjanje bilo kakve štete. Iz Nase kažu da je stanica u dobrom stanju i da ima punu orijentacionu i visinsku kontrolu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво