Читај ми!

„Ruski Habl“ u svemiru 2025. godine

Rusija je izdvojila oko 3,7 milijardi rubalja (pedeset miliona dolara) za izgradnju najsavremenijeg svemirskog teleskopa čiji će instrumenti, kao Hablovi, snimati i u ultraljubičastom spektru i dosegnuti do delova kosmosa nedostupnih za posmatranje sa Zemlje.

Kako navodi RIA Novosti, ruska svemirska agencija Roskosmos i njena podružnica Lavočkin potpisali su ugovor o izgradnji Spektr-UV, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2025. godine, prenosi Raša tudej.

Instrumenti Spektr-UV će vršiti posmatranje u ultraljubičastom spektru delova svemir akoji su nedostupni instrumentima sa zemljnj. Bić lansiran u svemir, na sličan način kao američki Habl, i omogućiće istraživačima da proučavaju zvezde, galaksije i crne rupa, kao i atmosferu planeta i egzoplaneta i kometa.

Ruski svemirski teleskop će biti opremljen i spektrografima i kamerama za proizvodnju visokokvalitetnih slika.

Spektr-UV je već drugi teleskop koji je Rusija najavila ovog meseca. Prošle nedelje je otkriveno da je Optičko-laserski centar u Altaju dobio nalog za izgradnju zemaljskog optičko-laserskog sistema za posmatranje satelita, što će omogućiti da se prati njihovo stanje sa Zemlje. Takođe, ovaj sistem će moći da utvrdi kakva je oprema na stranim satelitima i da otkrije svemirski otpad koji preti ruskoj opremi u orbiti.

Teleskop će se nalaziti u okrugu Zmeinogorsk u Altajskoj pokrajini odakle su moguća optimalna posmatranja s obzirom na atmosferske i druge uslove.

Početkom godine ruski naučnici porinuli su podvodni teleskop u jezero Bajkal, najdublje slatkovodno jezero na svetu. Ova oprema je namenjena za otkrivanje visokoenergetskih kosmičkih čestica, a spuštena je na dubinu do koje nije doprla nikakva nečistoća, što povećava mogućnost za otkrivanje ovih čestica. Zahvaljujući ovim podacima, naučnici veruju da će saznati više o događajima u svemiru pre više milijardi godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво