Читај ми!

„Petnica open“ – onlajn seminar za sve ljubitelje nauke

Nastavljajući tradiciju dugu 39 godina, Istraživačka stanica Petnica će i ove godine organizovati programe za učenike osnovnih škola, a upravo je krenuo i onlajn „Otvoreni seminar“ koji osim polaznika mogu da prate i svi zainteresovani ljubitelji nauke.

Iskustvo stečeno prošle godine pomoglo je da Istraživačka stanica u Petnici i ove godine nastavi sa svojim programima. Kako navodi programski direktor, Nikola Božić u toku su pripreme za letnju školu za osnovce koja će biti održana tokom avgusta i septembra.

„Siguran sam da će u manjim grupama koje smo organizovali, sa mnogo rada na otvorenom, predavanjima u prirodi i rad u laboratorijama u malim grupama, što se pokazalo uspešno i efikasno, i ovu godinu uspešno iskoristiti za preko dve stotine sadašnjih sedmaka i sedmakinja“, dodaje Božić.

Prijavljivanje učenika traje do 20. maja, a mogu da se prijave svi učenici sedmog razreda koji imaju interesovanje ili motivaciju za dodatna znanja iz prirodnih, društvenih ili tehničkih nauka. Školski uspeh i ocena nisu presudne, već motivacija.

Mnoge naučne discipline koje se izučavaju u Petnici se ne izučavaju kao posebni predmeti u školama. Pojedine teme se obrađuju u okviru nekih školskih predmeta, a ima i onih sa kojima se učenici ne sreću čak ni do kraja srednje škole, napominje sagovornik Branka Veselinovića.

„Trudimo se da nauku predstavimo široko, interdisciplinarno, da predstavimo vezu koja postoji među disciplinama i da ih, pre svega, uvedemo u svet istraživanja, kritičkog razmišljanja i sagledavanja prirode i društva, jer to je važno za njihov život bez obzira da li će se baviti naukom“, smatra programski direktor Petnice.

„Petnica open"

April mesec je mesec „Otvorenog seminara“ u Petnici koji treba da premosti vreme do maja kada će srednjoškolci stići u kampus.

U naredne dve nedelje, svakoga dana, u prepodnevnom i popodnevnom terminu biće organizovana predavanja i radionice iz svih naučnih oblasti predviđenih za ovu godinu.

Učenici će imati priliku da slušaju eminentne predavače i učestvuju u radionicama, ali predavanja mogu da prate svi zainteresovani, a ne samo polaznici i saradnici, jer će biti strimovani preko društvenih mreža, a na kraju će biti dostupna i na zvaničnom Jutjub kanalu Istaživačke stanice.

„Teme su vrlo moderne i vrlo aktuelne. Neke su i teške i možda neće svima biti razumljive, ali to je ono što je cilj u Petnici, da ih izazovemo i da ih podstaknemo na dodatni rad i dodatno razmišljanje i nadam se da ćemo ovom serijom predavanja otvoriti Petnicu za sve nastavnike, roditelje, bake i deke i sve buduće polaznike da razumeju malo bolje nauku i ono što mi u Petnici radimo“, navodi Božić.

Saradnja sa školama

Preko 500 škola iz naše zemlje šalje svoje učenike na programe u Petnici. Do pandemije organizovani su seminari i za nastavnike kako bi se podstakli i podržali oni nastavnici koji imaju želju da dodatno rade na nastavnim sadržajima. Njima su predstavljane aktuelne teme iz različitih naučnih oblasti, ali i noviteti iz metodike nastave i pedagogije koje im mogu biti od koristi.

„Mnoge škole se javljaju i odlučuju da dovedu svoje učeničke sekcije na jednodnevne programe u Petnicu. Imamo čak i primere škola iz okruženja koje su dolazile i sa kojima smo zajednički pravili program za njihove odabrane učenike. Dolazile su škole iz Varaždina, Maribora, Zagreba, Banjaluke, Podgorice i tako dalje“, naglašava Nikola Božić.

Povratak na „normalno" stanje

Iskustvo iz prethodnih godinu dana pokazalo je da je uloga škole i društvena i da je neophodno druženje, interakcija, vršnjačka interakcija i saradnji sa autoritetom, nastavnikom i profesorima u mentorskoj ulozi, što nije bilo moguće pokriti kroz onlajn rad.

Međutim, sa druge strane, postoje mogućnosti onlajn nastave koje do sada nismo koristili dovoljno, smatra Božić. Mogućnost da dovedete eminentne naučnike i profesore i sa drugog kontinenta, da provedete učenike kroz laboratorije, da im omogućite da preko svog računara upravljaju teleskopom u nekoj opservatoriji podiže interaktivnost nastave na viši nivo.

„Siguran sam da ćemo iskustva iz ove prinudne godine onlajn obrazovanja iskoristiti na dobar način i mi u Petnici ćemo sigurno proširiti količinu sadržaja koji će biti dostupni našim polaznicima, a sa druge strane otvorićemo mnoge sadržaje koji će biti dostupni svima koji vole nauku“, kaže na kraju gostovanja Nikola Božić, programski direktor Istaživačke stanice u Petnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво